Somnul de calitate te ajută să slăbești mai ușor, îți oferă energie pentru o nouă zi și contribuie la menținerea unei stări generale bune. Dacă ai probleme cu somnul se vede, iar acest lucru își poate da viața peste cap. Pastilele nu sunt soluția. Există însă sfaturi care, urmate, îți vor adduce somn de calitate.
Folosește saltele și perne de calitate
Dacă vrei să te odihnești cu adevărat bine începe prin a te asigura că patul în care dormi este confortabil. Poți să cumperi saltele și toppere noi, calitateive, care se adaptează formei și greutății corpului tău. Topperele sunt saltele adiționale, mai subțiri, concepute pentru un plus de confort.
Stabilește-ți un program fix de odihnă
Pentru a te odihni mai bine încearcă să te trezești la aceeași oră, pe cât posibil, în fiecare zi. Și să te culci, seara, aproximativ în același interval orar. Un program fix de somn te ajută să fii odihnit. Totodată, este recomandat să dormi măcar 7-8 ore pe noapte, conform medicilor.
Optează pentru o dietă echilibrată
Ceea ce mănânci are efect și asupra modului în care te odihnești. Igiena corectă a somnului include o dietă sănătoasă, cu fructe, legume și cereale. Pentru un somn odihnitor, evită să mănânci cu cel puțin două ore înainte de somn, pentru a încuraja digestia. Ideal este ca după masa de seară să faco mișcare lejeră, de exemplu, o plimbare, pentru a ajuta alimentele să se digere.
Fii activ, peste zi
Încearcă să fii activ! Practcara de exerciții în mod regulat vor îmbunătăți calitatea somnului, dar și durata lui. Fie că mergi la sală sau te bucuri de plimbări relaxante prin parc, toate acestea te ajută să dormi mai bine. Ai putea să eviți sportul înainte de somn, pentru că activitatea fizică stimulează organismul și poate să ofere energie. Ca și în cazul cinei, este indicat să te bucuri de sport cu cel puțin 3 ore înainte de a dormi.
Evită sursele puternice de lumină
În cazul în care ți-e greu să adormi și vrei să te odihnești, evită lumina puternică. Dacă nu renunți la laptop, telefon sau televizor înainte de somn, creierul refuză să adoarmă. În schimb, poți încerca să citești o carte sau să asculți o melodie care să te relaxeze.
Aerisește încăperea
Un alt truc care ajută la menținerea unui somn neîntrerupt pe durata nopții include aerisirea camerei în care dormi. Indiferent că te odihnești în dormitor sau în living, nu uita să deschizi larg geamurile atât dimineața, cât și seara.
Uită cafeaua și băuturile energizante
Vei dormi mai bine dacă eviți consumul cafelei și al băuturilor energizante cu câteva ore înainte de a merge la somn. Efectul cafeinei poate să dureze câteva ore, așa că o cană de cafea îți poate afecta somnul dacă e consumată la o oră târzie. Același principiu se aplică și în cazul zahărului, care îți oferă energie. Încearcă să nu consumi dulciuri mai târziu de prânz, pentru ore bune de somn.
Relaxează-te înainte de culcare
Stresul te împiedică să te odihnești, de aceea te poți bucura de câteva tehnici de respirație sau de activități relaxante în ultima parte a zilei, înainte de culcare. Și muzica relaxantă te îmbie la somn. Te vei simți mai bine după o baie caldă.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook