Simona Ionescu / Redactor Șef

Orice om care ține la sănătatea lui trebuie să renunțe să consume așa ceva. Medicii au dat ultimatumul

Orice om care ține la sănătatea lui trebuie să renunțe să consume așa ceva. Medicii au dat ultimatumul
Numai când ne îmbolnăvim ne dăm seama cat de prețioasă este sănătatea, pe care altfel nu ajungem să o aprecia cu adevărat. Dar când suntem bolnavi am da orice și am cheltui oricât ca să fim din nou în formă.

Medicii sunt de părere, după ce au realizat studii minuțioase și întinse pe ani, că un om care ține la sănătatea lui ar trebui să renunțe categoric să consume băuturi carbogazoase. O serie de studii care au fost publicate recent probează cat de nocive sunt acestea. Nu mai spunem că, în combinație cu alte  obiceiuri nesănătoase cum ar fi fumatul sau consumul de alcool în exces ori de fast food, acestea fac un foarte mare deserviciu organismului.

Rinichii, primii afectați de consumul de băuturi carbogazoase

În cazul unei persoane care consumă în mod constant băuturi carbogazoase, primii care sunt afectați vor fi rinichi. Rinichii sunt un soi de stație de epurare a organismului, mai precis aceștia curăță deșeurile din sânge, echilibrează fluidele și tensiunea arterială și ajută la eliminarea a tot ce este în exces și dăunător. Chiar dacă recomandarea medicilor este de a consuma minim 2 litri de lichide într-o zi, trebuie să știți că băuturile carbogazoase nu intră în această categorie.

Din contră, acestea pot să modifice dramatic o sănătatea rinichilor. Indiferent că sunt dietetice sau pline de zahăr, băuturile carbogazoase sunt nesănătoase din mai multe motive. Cele care conțin zahăr evident vin cu o problemă suplimentară din cauza acestui aport. Studiile au demonstrat că un pahar de băutură carbogazoasă conține o cantitate de zahăr care ar fi recomandat să fie consumată pe durata a mai multor zile.

Zahărul, îndulcitorii și acidul fosforic, cei trei inamici ai sănătății

Un studiu din 2015 a evidențiat că, de la patru băuturi carbogazoase îndulcite pe zi, prevalența bolilor cronice de rinichi crește în mod periculos. Zahărul afectează vasele de sânge din rinichi, iar diabetul este un mare factor de risc. Un alt ingredient foarte dăunător, dar prezent în băuturile de tip cola, este acidul fosforic. Acesta favorizează pietrele la rinichi, boală cronică extrem de periculoasă.

Cele mai noi recomandări medicale interzic categoric băuturile tip cola persoanelor care suferă de litiază renală sau alte boli cronice ale rinichilor. Persoanele sănătoase care consumă două sau mai multe băuturi pe zi se expun unui mare factor de risc, mai arată studii citate de Hotnews.ro. Marea amăgire o reprezintă băuturile carbogazoase dietetice. Conform etichetelor, acestea nu crește aportul caloric în organism, însă îndulcitori artificiali cresc riscul de boli ale rinichilor, după cum au demonstrat studii realizate de-a lungul timpului.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre