Simona Ionescu / Redactor Șef

Pe plajă, protejați-vă pielea și silueta. Sfaturi de la Mihaela Bilic

Pe plajă, protejați-vă pielea și silueta. Sfaturi de la Mihaela Bilic
Cel mai mare pericol atunci când stăm și lenevim toată ziua pe plajă la soare, este tot mâncarea. Și soarele e periculos. Dar, în general. Considerăm că timpul trece mai plăcut cu ronțăieli dulci sau sărate. Iar hidratarea, de regulă, o facem cu bere rece sau băuturi carbogazoase.

Pe plajă, protejați-vă pielea și silueta. Acesta e sfatul specialiștilor. Știați că, la mare, din punct de vedere fiziologic, apetitul este inhibat de căldură iar iodul din apă/aer accelerează metabolismul? Ei bine, în ciuda acestora, putem avea surpriza să ne întoarcem cu câteva kilograme în plus de la mare. Și nu din cauză de foame, cât mai ales de plictiseală și de prea mult soare.

Medicul Mihaela Bilic are sfaturi importante în acest sens, pe care le redăm în cele ce urmează:

Pe plajă, protejați-vă pielea și silueta. Cum stă treaba cu uleiurile

Soarele este cel mai puternic agent de îmbătrânire, el afectează grav calitatea pielii. Deci nu stați la soare fără cremă de protecție solară din belșug.

Uleiul de măsline este bogat în vitamina E și antioxidanți. Însă nu conține factori de protecție UV, nu poate înlocui eficient cremele solare și nu poate fi folosit pentru a obține un bronz rapid. El ajută la regenerarea pielii și o protejează de arsuri și inflamații, efect pe care îl puteți obține și cu alte uleiuri vegetale aplicate pe piele (ex. ulei de cocos, avocado, nuci).

Consumați roșii în toate formele și preparatele, inclusiv suc de roșii în loc de băuturi răcoritoare; avem nevoie de licopen care protejează pielea de la interior, completând efectul exterior de protecție obținut prin creme solare.

Puneți puțin ulei sau brânză în salate, licopenul este liposolubil și nu se poate absorbi/metaboliza decât în prezența grăsimii.

Consumați cat de des puteți pește și fructe de mare, reprezintă un aport esențial de acizi grași Omega 3 cu rol antiinflamator și de regenerare a tuturor celulelor; în plus sunt bogate în proteine și țin de foame pentru puține calorii.

Alegeți băuturi fără zahăr, fără toppinguri și frișcă

Dacă consumați băuturi răcoritoare, alegeți întotdeauna varianta fără zahăr (zero sau Max), există inclusiv ice tea fără zahăr. Cele 7 lingurițe de zahăr dintr-un pahar de suc (fie el și natural) merită „cheltuite” pe un desert adevărat, iar îndulcitorii au și avantajul că taie pofta de dulce.

Din frigiderul de înghețată alegeți întotdeauna varianta pe băț, cu fructe și fără glazură de ciocolată. O astfel de înghețată este plină de apă și are mult mai puține calorii (70cal față de 250cal).

Pe meleaguri românești nu uitați de saramură, este o metodă delicioasă și dietetică de a consuma pește fript, gătit umed (ușor de digerat) și cu garnitură de mămăligă, care nu are gluten.

Fructele pot deveni un pericol pentru siluetă dacă sunt consumate fără măsură (mai mult de 1 kg/zi). Dintre toate variantele piersicile și caisele sunt cele mai prietenoase cu silueta, iar prunele cele mai indicate pentru un tranzit intestinal optim.

La capitolul ronțăieli pufuleții rămân opțiunea cea mai dietetică (volum mare, expandați cu aer, puțină grăsime și puțină sare); și porumbul fiert/copt e de preferat oricăror gogoși sau langoși.

Cât despre Cafe frappe, cereți varianta cu multă gheață și renunțați la frișcă sau siropul de ciocolată, bula de înghețată aduce suficient zahăr cat să nu acopere complet aroma de cafea.

Vinul roze cu gheață și bulele (Proseco, șampanie) rămân variantele cu beneficii maxime la capitolul satisfacție și impact minim la nivel de siluetă/calorii.

Sursa: Facebook / Mihaela Bilic

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre