Simona Ionescu / Redactor Șef

Poate Luna să ne afecteze cu adevărat sănătatea?

Poate Luna să ne afecteze cu adevărat sănătatea?
Ca oameni, am fost întotdeauna puțin obsedați de lună. Pentru început, punctăm că este cel mai strălucitor obiect pe cerul nopții și cel mai apropiat obiect ceresc de Pământ.

Poate Luna să ne afecteze cu adevărat sănătatea? De la somn și cicluri menstruale la luni pline și „nebunie”, descoperiți istoria și știința din spatele presupusului efect al Lunii asupra oamenilor.

Probleme de somn. Comportament violent. Sănătate mentală. Cicluri menstruale. Toate acestea și multe altele au fost la un moment dat asociate cu Luna. De ce au crezut oamenii că există o legătură între Lună și sănătatea umană? Și care este, dacă există, baza științifică pentru aceasta?

Cum afectează Luna oamenii – istorie

Credința în influența Lunii asupra bolilor și asupra sănătății umane este veche și răspândită, de la folclorul timpuriu și până la relatări contemporane despre lunile pline și o creștere a criminalității. 

Unul dintre cele mai vechi obiecte din expoziția Luna 2019 din Muzeul Național Maritim a fost o tabletă mesopotamiană din anul 172 î.Hr. Tăblița descrie cum să îndepărtezi efectele rele ale unei eclipse de lună, despre care se credea că amenința viața regelui.

În Grecia antică și Roma, în schimb, fetelor li se dădeau amulete în formă de semilună de ziua lor de naștere pentru a le proteja de spiritele rele. De asemenea, femeile le-au purtat pentru a îmbunătăți fertilitatea și pentru protecție în timpul nașterii.

Până în secolul al XVI-lea, urmărirea poziției Lunii devenise o „parte esențială” a medicinei, conform Louise Devoy, curator al Royal Observatory Greenwich. 

„Se credea că fazele de creștere ale Lunii sporesc beneficiile vărsării de sânge și a violenței. În schimb, Luna Plină se credea că intensifică febra pacientului. În mod similar, medicii au creat remedii pe bază de plante folosind ingrediente apoase despre care se credea că sunt influențate de Lună”, spune Louise Devoy.

Să nu mâncați în timpul eclipsei de lună

În India, ziarele încă raportează credința că oamenii ar trebui să evite să mănânce în timpul unei eclipse de lună. 

Un articol publicat în Times of India înainte de eclipsa din iulie 2019 avertiza: „Se crede că a mânca în timpul eclipsei de lună este dăunător pentru sănătate și acest lucru se datorează pur și simplu faptului că eclipsa duce la emisia de raze ultraviolete puternice, care afectează alimentele gătite. Transformă mâncarea gătită în otravă. ”

Cicluri lunare și cicluri menstruale

Există o asociere lungă și surprinzător de persistentă între Lună și ciclul menstrual al unei femei.

Etimologic cel puțin conexiunea este clară: cuvântul grecesc pentru Lună – „mene” – și latinul pentru lună – „mensis” – oferă rădăcina termenului „menstruație”.

Științific, conexiunea este mai dubioasă. În 1708, medicul Richard Mead a publicat un discurs intitulat „Discurs despre acțiunea soarelui și lunii asupra corpurilor animalelor și influența pe care aceasta o poate avea în multe boli”.

Inspirându-se din teoriile lui Isaac Newton, el a susținut că atracția gravitațională a Lunii afectează fluidele din corpul uman, agravând condiții precum epilepsia și calculii renali, precum și ciclurile menstruale.

„Toată lumea știe cât de mare este Partajarea Lunii în transmiterea acelor Evacuări ale Sexului mai slab, care își au numele din regularitatea constantă pe care o păstrează în întoarcerile lor”, a afirmat el, adăugând că efectul Lunii asupra acestor „secreții lunare” a fost mai pronunțat mai aproape de Ecuator.

Anamaria Prodan amenință presa. Nu mai vrea scandal legat de divorț

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre