Simona Ionescu / Redactor Șef

Realizare epocală. Zeci de bunici, întineriți de un tratament minune

Realizare epocală. Zeci de bunici, întineriți de un tratament minune
Oamenii de știință israelieni afirmă că au reușit să inverseze procesul biologic de îmbătrânire. Studiul face referire la un experiment realizat pe un grup de persoane în vârstă.

Un nou studiu realizat la Universitatea Tel Aviv (TAU) și Centrul Medical Shamir din Israel arată că tratamentele cu oxigen hiperbaric (HBOT) în rândul adulților sănătoși poate opri îmbătrânirea celulelor sanguine și inversa procesul de îmbătrânire.

Din punct de vedere biologic, celule sanguine ale adulților chiar întineresc odată cu progresarea tratamentelor, afirmă cercetătorii, conform articolului publicat în  Neuroscience News.

Potrivit cercetătorilor, au descoperit un protocol unic de tratamente cu oxigen într-o cameră hiperbarică. Tratamentul reușește să inverseze două din procesele majore asociate îmbătrânirii și bolilor, și anume: scurtarea telomerilor (regiunile protective aflate la ambele capete ale fiecărui cromozom) și acumularea de celule bătrâne în organism.

Tratament miraculos

Studiul s-a concentrat pe celulele imunitare care conțin ADN obținut din sângele subiecților, descoperind o alungire cu 38% a telomerilor precum și o scădere cu 37% a prezenței celulelor îmbătrânite, după expunerea la tratamentul cu oxigen hiperbaric.

„Echipa noastră a fost implicată de mulți ani în cercetări și tratamente hiperbarice – tratamente bazate pe protocoale de expunere la oxigen de înaltă presiune în diferite concentrații în interiorul unei încăperi hiperbarice, a declarat pentru sursa citată profesorul Shair Efrati de la Universitatea de Medicină Sackler și directorul departamentului de medicină hiperbarică de la Centrul Medical Shamir. În studiul actual am dorit să examinăm impactul HBOT asupra unor adulți vârstnici sănătoși și să descoperim dacă astfel de tratamente pot încetini, opri sau chiar inversa procesul normal de îmbătrânire la nivel celular”.

„Trei luni de tratament HBOT au reușit să alungească telomerii la rate cu mult peste orice este disponibil în prezent prin intervenții asupra stilului de viață”, afirmă și dr. Amir Haddani, co-autor al studiului.

Cum au fost întineriți 35 de bunici

Cercetătorii au expus un număr de 35 de indivizi sănătoși cu vârsta de peste 64 de ani unor serii de 60 de sesiuni hiperbarice pe parcursul a 90 de zile.

Fiecărui participant i-au fost prelevate mostre de sânge înainte de începerea tratamentului, pe parcursul acestuia și la o perioadă de timp după încheierea lui. După compararea mostrelor, cercetătorii au realizat că tratamentul a reușit inversarea procesului de îmbătrânire. Telomerii de la capetele cromozomilor s-au lungit cu 20-38% în loc să se scurteze și procentul celulelor îmbătrânite a scăzut între 11 și 37%, în funcție de tipul celulei.

„Lungirea telomerilor este considerată în prezent Sfântul Graal al biologiei îmbătrânirii, afirmă profesorul Efrati. Cercetătorii din întreaga lume încearcă să dezvolte intervenții farmacologice și de mediu care să permită alungirea telomerilor. Protocolul nostru HBOT a reușit să facă acest lucru, dovedind că de fapt procesul îmbătrânirii poate fi inversat la nivel celular-molecular”.

Sursa foto: Pixabay

Exclusiv. Brigitte Pastramă face loterie cu hainele cumpărate de fostul soț, Ilie Năstase

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre