Simona Ionescu / Redactor Șef

Recuperarea după covid. Plămânii și respirația, extrem de importante

Recuperarea după covid. Plămânii și respirația, extrem de importante
Recuperarea după covid este extrem de delicată, mai ales că sechelele lăsate sunt, de cele mai multe ori, la nivel de musculatură și sistem respiratoriu.

Sechelele lăsate de covid pot fi extrem de mari, chiar mai grave decât boala în sine. Mulți pacienți se confruntă cu astfel de urme lăsate de nemilosul virus. Dureri musculare, amorțeli sau furnicături la nivelul membrelor, oboseală musculară și astenie, acestea sunt doar o parte din urmările pe care le poate lăsa virusul în organism. Recuperarea după covid este astfel extrem de importantă. 

Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, a explicat, într-un interviu acordat Doctorul Zilei, că afectarea plămânilor este o problemă reală, iar efectele pot apărea la mult timp după ce boala a trecut. „Sechele infecției cu noul coronavirus se exprimă la nivelul organelor care sunt „traversate” de el. Plămânii și căile respiratorii joase, locul în care virusul se multiplică, de exemplu, sunt organele cele mai afectate. În plan secund, intervine afectarea tuturor organelor. În special a celor mai dependente de oxigenul din sângele arterial – creier, mușchi și organele interne, din cauza scăderii saturației de oxigen”, a explicat Tarek. 

Recuperarea după covid. Ce e de făcut 

„Știm deja că majoritatea dintre noi respirăm incorect. Ce vreau să spun este că nu folosim decât o mică parte din capacitatea pulmonară. Practica respirației profunde simple este primul cel mai bun exercițiu de respirație pe care ar trebui să-l facă oricine. Prin creșterea lungimii inhalărilor și expirațiilor, se poate crește capacitatea pulmonară. De asemenea,  se poate întări respirația, ceea ce îmbunătățește schimbul de oxigen și dioxid de carbon, recuperând în cele din urma capacitatea pulmonară”, a mai spus medicul. 

Protocolul de recuperare a pacienților vindecați de Covid-19 este alcătuit în funcție de rezultatele diagnozei realizată de o echipă medicală multidisciplinară. Abia după ce sunt gata toate rezultatele, se va face o analiză completă a situației. Apoi se începe recuperarea conform recomandărilor specialiștilor.

Programele kinetice și procedurile electroterapice, extrem de utile 

„Programele kinetice personalizate pe situația medicală a fiecărui pacient în parte au ca și scop prioritar îmbunătățirea functiei respiratorii, dezvoltând elasticitatea cutiei toracice, întărind mușchii respiratori – mai ales diafragma și peretele abdominal, generând modele noi de respirație – adaptate particularităților fiecărui pacient – care să-i pună în valoare integral resursele anatomo-functionale. Procedurile electroterapice cu efect antialgic, antiinflamator la nivel local și regional au ca și efect reflex la distanță și general”, a încheiat dr. Tarek Nazer. 

De ce ar trebui să elimini oamenii toxici din viața ta, chiar dacă este vorba despre părinții tăi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre