Simona Ionescu / Redactor Șef

Rușii siberieni consideră băile medicinale ca fiind adevărate minuni pentru organismul uman. Iată la ce ajută aceste terapii

Rușii siberieni consideră băile medicinale ca fiind adevărate minuni pentru organismul uman. Iată la ce ajută aceste terapii
De-a lungul timpului, cele mai multe tratamente, omul le-a găsit în natură. Iar siberienii au o legătură profundă cu natura. Leacurile cărora noi le spunem ”băbești” fac, uneori, adevărate minuni.

În Siberia, cei care practică medicina populară consideră băile medicinale o parte esențială a tuturor terapiilor. Majoritatea caselor de la țară au căzi speciale, confecționate din lemn de stejar, despre care se spune că sporește eficiența vindecării. Astfel de băi erau recomandate mai ales pentru afecțiuni și dureri reumatice, efectele lor fiind dovedite și recunoscute inclusiv de clinicieni.

Indiferent de afecțiune, o condiție principală era ca toate băile trebuie să fie calde, nu fierbinți. Despre durata fiecarei proceduri se știe că depinde și astăzi numai de condiția fizică a fiecărui pacient în parte. De obicei, însă, un astfel de tratament durează între 15 și 30 de minute.

Iată la ce ajută aceste terapii naturiste

Dr. Ludmila Gribineț este medic medicină generală, primul specialist în geriatrie și gerontologie din Republica Moldova. Medicul crede în medicina naturistă și o recomandă pacienților vârstnici. Nu este adepta medicamentelor, ea recomandând ca tratament inițial, tuturor celor care se adresează la ea, vârsnici, adulți în floarea vârstei sau copii, plantele.

Pentru tuse de exemplu sunt inhalații cu picături extracte din plante, siropul de pătlagină și exemplele pot continua. Nici pandemia nu a reprezentat o excepție de la regula ei, tratamentul fiind progresiv de la pastilele naturale până la cele de ultimă generație, antibiotice, de exemplu, a relatat dr. Ludmila Gribineț, pentru ”Rețete și Vedete/RV”.

Câteva rețete siberiene recomandate și de medicii de peste Prut

Pe primul loc se situează băile de sare. Aproximativ 1200-1600 g sare de mare iodată se pun la o baie. Rolul este de a normaliza circulația sângelui, dar și de a întări tonusul general.

Ademenitoarele băi cu lavandă. Vor avea efecte bune în toate afecțiunile nervoase, incșlusiv stresul, tulburări cardiace, reumatisme, guta, paralizii, deficiențe de circulatia sângelui, luxații și deshidratări. Chiar și mirosul de lavandă are un efect de liniștire.

Foto: Retete și Vedete/arhiva

Valeriana de asemenea are efect de calmare. Foarte mulți psihologi o recomandă, în doze mici. Băile cu rădăcină de valeriană se recomandă pentru boli de nervi, insomnie, palpitații și alte afecțiuni pe bază de stres. Se recomandă și în cazul tensiunii mari, peste normele vârstei. Atenție! În cazul unei tensiuni mici, sub limita normală, nu se recomandă, deoarece dăunează.

La o baie, se pune cantitatea de 300 g rădăcină de valeriana. Prima dată, ea se fierbe într-o cratiță cu apă timp de 30 de minute, apoi se strecoară și se radaugă în cada de tratament și relaxare. Asigură și un somn liniștit și  odihnitor.

Băile cu lămâioară. Se recomandă ca tonic întăritor al întregului organism si al sistemului muscular, precum și la afecțiuni ale pielii. Pentru o baie, se folosesc aproape 800 grame de lămâioară.

Să nu uităm de cunoscutele băi cu muștar. Să nu vă gândiți că este vorba despre muștarul din borcane pentru că nici vorbă de el. Sunt acele cuișoare de muștar recomandate ca terapii naturiste. Ele nu se folosesc pentru băi complete, ci numai pentru un anumit membru afectat, de exemplu mâna sau un picior. Se amestecă muștarul proaspăt, respectiv boabele, cu apa calduță, apoi se rastoarnă în apa de baie. Procedura se limitează la numai 5-10 minute, apoi alternează cu dușuri calde. Atenție! Băile cu muștar se recomandă pentru afecțiuni locale reumatice sau artritice.

Băile cu planta cunoscută sub denumirea de coada-calului, denumirea în latină fiind equisetum arvens. Aceasta este o adevarată plantă „atotvindecatoare”. Aici vorbim despre iarba uscata care se așează într-un sac de pânză, iar aceasta se fierbe timp de 30 de minute, în 5 litri de apă. Decoctul rezultat împreună cu sacul se adaugă în apa de baie, pentru a obține efectul dorit.

Pentru o baie cu efect, se recomandă 550 g plantă. Băile totale sunt recomandate în mod special pentru rinichi, afecțiuni biliare sau pancreatice. Local, pentru rani deschise. Compresele cu decoct de coada-calului sunt folosite în tratarea ranilor, abceselor sau ulcerelor.

Băile cu scoarță de stejar. Se fărâmă scoarța de stejar uscată, se înmoaie în apa rece 3-5 ore, apoi se fierbe timp de 30 de minute. Apa rezultată se strecoară în cadă. Acesta este un remediu natural care combate febra si vindecă rănile externe. Pentru o baie totală, se folosesc 800 g de scoarță.

Să nu uităm de frunzele de nuc, uscate sau verzi. Acestea se fierb, de exemplu, într-un vas închis ermetic, timp de 45 de minute. Apoi se strecoară, de asemenea, în cadă. Acest tratament se recomandă în cazul afecțiunilor limfatice, dar si pentru rahitism, la copii. Pentru o baie totală, se folosesc circa 800 g, iar pentru o baie de șezut, o jumătate din cantitate, respectiv 400 g.

Dar de băile cu tărâțe ați auzit? 1.200 g tarate se folosesc pentru o baie totală. Tărâțele se fierb timp de 5 minute și apa se strecoară în cadă. Baile sunt recomandate în cazuri de inflamații ale pielii, erupții, mâncărimi, abcese, dar și în cazurile de sensibilitate a pielii sau pentru combaterea stărillor de nervozitate și stres.

Și nu în ultimul rând, pentru astăzi, băile cu mușețel. Se pune mușetelul în apa rece, apa se dă în clocot și atenție, doar florile se fierb, timp de zece minute. Se folosesc aproximativ 800 g, pentru o baie totală, si jumatate, pentru o procedură de șezut, si 1/1 sau la tratarea unei maini sau a unui picior.

Băile se recomandă în special pentru inflamații interne si externe, boli de piele, răni si abcese. Se recomandă și în cazul stărilor nervoase, pentru liniștire. Mirosul are, de asemenea, un efect calmant.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre