Simona Ionescu / Redactor Șef

Veți fi sancționați grav de autorități dacă luați în râs această lege. Amenzile pot ajunge la 20.000 de lei

Veți fi sancționați grav de autorități dacă luați în râs această lege. Amenzile pot ajunge la 20.000 de lei
Autoritățile nu stau nepăsătoare când vine vorba de terenurile pline de ambrozie sau alte buruieni. Dacă nu veți ține cont de lege, amenzile sunt foarte mari. Chiar și de 20.000 de lei.

Românii care sunt proprietari de terenuri, dar nu le curăță de ambrozie sau alte buruieni vor fi grav sancționați de autorități. Cine nu respectă legea, primește amenzi foarte mari.

Pentru că tot mai mulți români se plâng că suferă de alergie la ambrozie, autoritățile au pus piciorul în prag. Românii sau firmele care au terenuri sunt obligați să le curețe pentru a elimina ambrozia. Această plantă înflorește în această perioadă a anului, iar polenul poate rezista chiar până în noiembrie.

Persoanele fizice pot plăti din buzunar chiar și 5000 de lei

Cine nu ia în seamă acest lucru și nu respectă legea va primi amenzi mari, care pot ajunge chiar și la suma de 20.000 de lei. Potrivit Legii 129/2020, persoanele fizice vor primi amenzi de la 1000 de lei la 5000 de lei. Mult mai mult vor plăti persoanele juridice care nu respectă regulile privind curățarea ambroziei. Aceștia vor scoate din buzunar de la 10.000 de lei până la 20.000 de lei.

Combaterea ambroziei, un plus pentru sănătate!

Poliția Locală a Sectorului 4 a postat pe pagina sa de Facebook toate datele legate de ambrozie, precum și ce măsuri iau autoritățile locale pentru a-i proteja pe bucureștenii alergici la această plantă.

„În Sectorul 4, polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au trimis până în prezent un număr de 628 somații proprietarilor a 398 de terenuri, cu o suprafață totală de 2.664.343 mp, pentru a le curăța de buruiana ambrozia, plantă al cărei polen provoacă alergii multor persoane.
Începând de la mijlocul lunii iulie, până spre finele lunii septembrie, în funcție de condițiile solului și climei, ambrozia este o plantă care produce mari cantități de polen, răspândit de vânt la distanțe foarte mari, mai ales în perioadele secetoase. Planta reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor din cauza manifestărilor alergice cum ar fi rinoconjunctivită, astm, simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, iar în cazuri rare pot apărea manifestări similare șocului anafilactic.
Poliția Locală Sector 4 efectuează frecvent verificări în teren, iar acolo unde este depistată prezența acestei plante proprietarii primesc avertismente, iar dacă nu se conformează înștiințărilor primite ei pot fi sancționați cu amendă între 1.000-5.000 lei (persoanele fizice) și 10.000-20.000 lei (persoanele juridice).
În acest context, s-a implicat și Colegiul Prefectural al Municipiului București, care a emis Hotărârea nr. 2/24.05.2023, prin care a decis ca administrațiile publice locale să aducă la cunoștința opiniei publice pe site-urile oficiale informațiile despre măsurile de prevenire și combatere a ambroziei.
Ghidul pentru combaterea acestei plante, precum și situația activităților întreprinse de către polițiștii locali, în acest sens, pot fi accesate pe site-ul Primăriei Sector 4.
Persoanele fizice sau juridice care au fost somate să curețe terenurile de ambrozie sunt obligate să informeze în scris Primăria Sectorului 4 că au efectuat aceste lucrări”.

Pe pagina de Facebook este postat și un filmuleț în care o doamnă doctor explică de ce ambrozia este periculoasă și ce trebuie să facă oamenii care suferă de alergie la această buruiană. Puteți să vedeți video aici.

Măsuri de profilaxie

Potrivit studiilor, alergia la ambrozie afectează un procent de 5% din populația României. Specialiștii spun că vârful sezonului de polen de ambrozie sunt lunile august și septembrie, iar cine știe că suferă de așa ceva, trebuie să meargă urgent la medic pentru a i se face o schemă de tratament.

Alergia la ambrozie

”Dacă ești în primul an în care ai simptome, te vei prezenta la medicul alergolog sau la medicul de familie, ORL-ist, oftalmolog, în funcție de simptomele pe care le ai în vârf de sezon pentru că atunci ai simptome. După ce ți s-a stabilit un diagnostic, ți se va prezenta o strategie. Vor fi măsuri de profilaxie pe care le vei aplica categoric în sezon. Ți se va indica să te prezinți cu câteva săptămâni înainte de începerea sezonului.

„Vei urma fie într-o formulă perenă, adică tot timpul anului, fie într-o formulă pre și co-sezonieră”

Astfel, reactualizezi informațiile și prescripțiile medicale pentru sezonul respectiv. Dacă optezi, la indicațiile medicului alergolog, pentru un tratament care să se adreseze direct cauzei alergice și care se cheamă imunoterapie alergen specifică, atunci vei începe acest tratament imediat după ce s-a terminat sezonul.

Și vei urma fie într-o formulă perenă, adică tot timpul anului, fie într-o formulă pre și co-sezonieră, adică cu trei luni înainte de sezon, trei luni peste sezon”, a declarat medicul alergolog Adriana Nicolae, pentru Kanal D.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre