Simona Ionescu / Redactor Șef

Scapă de sughiț cu lămâie! Ce spun medicii despre asta

Scapă de sughiț cu lămâie! Ce spun medicii despre asta
Ani de zile cercetatorii din lumea întreagă au căutat leacuri împotriva sughițului, fară prea mare izbândă!

Oricâte căni de apă ai bea, ori de câte ori te-ar speria cineva, totul este în zadar. ”Hâc!”-ul nu va disparea ușor, nici după ce te-ai chinuit să-ți ții respirația aproape un minut. Acest exercițiu pare chiar mai chinuitor ca sughițul în sine.

Dar, iată ca leacul este simplu și la îndemâna oricui, pare să ne spună natura, adică celebrul „leac băbesc”: Sucul de lămâie!

Două, trei picături de zeamă de lămâie va rezolva aproape instant problema, atât la adulți cât și la copii sau sugari! Nimic mai simplu.

Ce spun specialiștii despre sughiț

Medicul primar Simona Ștefania Bucșa Dobre, de la Centrul de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș” a publicat un material amplu despre sughiț pe pagina oficială a centrului. Redăm o parte din explicațiile oferite publicului.

Sughitul consta intr-o inspiratie brusca oprita ulterior subit, ce se repeta cu frecventa variata, putand avea intensitati diferite.

Mecanismul de producere a sughitului este reprezentat de contractia spastica si repetitiva a diafragmului, muschiul care marcheaza granita dintre cavitatea toracica si cea abdominala, si care are un rol important in procesul de respiratie, provocand inspiratia spontana.

Spasmul muscular care sta la baza sughitului determina patrunderea rapida a aerului in plamani, aceasta fiind ulterior oprita brusc prin inchiderea epiglotei cu vibratia corzilor vocale sub actiunea curentului de aer prin orificiul glotic intredeschis, rezultand astfel sunetul specific.

Ca intensitate, sughitul este uneori de-abia perceptibil, alteori poate fi insotit de tulburari respiratorii, tulburari de inghitit, regurgitatii, cianoza, insomnii, neliniste.

Cauze ce pot declanșa sughițul

Este important ca pacientul sa faca diferenta intre sughitul benign si sughitul cronic.

Episoadele scurte de sughit apar foarte frecvent, dureaza de obicei cateva minute, nu reprezinta un motiv de ingrijorare si se rezolva de la sine, fara a impune administrarea unui tratament de specialitate.
Sughitul obisnuit poate aparea in diverse situatii :

  • distensia gastrica determinata de ingestia unor cantitati crescute de mancare sau alcool
  • aerofagia (ingestia de aer)
  • ingestia de alimente picante, bauturi carbogazoase
  • modificarea brusca a temperaturii ambientale
  • modificarea temperaturii din stomac (prin consumul unor produse excesiv de calde sau reci)
  • excesul de alcool sau tutun
  • accesul de tuse sau de plans
  • stresul extrem, starile anxioase pot declansa si ele un episod de sughit

Cum se trateaza sughitul

Majoritatea episoadelor ocazionale de sughit provocate de o cauza banala cedeaza spontan si nu necesita interventie. Pentru momentele neplacute, incomode si jenante se pot incerca metode empirice ce se adreseaza in special nervilor frenici si vagi, apoi sistemului nervos in incercarea de a scurtcircuita reflexul de sughit :

  • aspiratie brutala de aer, oprirea prelungita a respiratiei dupa o inspiratie fortata, cu blocarea diafragmului, eventual cu urechile si narile astupate
  • respiratii profunde, repetate in serie
  • putin otet sau zahar pe limba
  • gargara cu apa de la gheata sau cu bautura fierbinte
  • ingerarea unei mari cantitati de apa cu inghitituri fortate, repetate, cu trunchiul aplecat inainte
  • masaj in regiunea cervicala, C 3 – 4 – 5, posterior sau aplicare de gheata pe ceafa in aceasta zona
  • compresia unui glob ocular sau a unui sinus carotidian
  • excitatie nasala sau faringiana cu o pana sau hartie pentru a provoca stranut”

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre