Infarctul miocardic reprezintă o urgență medicală, care are că substrat blocarea unei artere de la nivelul inimii, cel mai frecvent de către un cheag de sânge. “Mai ales la femei, simptomele bolilor de inimă nu urmează tiparul normal“ spune dr. Kerry Hildreth, asistent universitar la Universitatea din Ohio, citat de doctorulzilei.ro.
Infarctul miocardic. Cum se produce
Medicii spun că infarctul miocardic este denumirea medicală a necrozei miocardice acute. Adică atunci când o placă de grăsime se depune pe pereții vaselor de sânge din inimă, se formează cheaguri care blochează fluxul normal al sângelui. Mușchiul inimii nu mai funcționează normal și apar durerile. Tinerii au tendința să neglijeze aceste dureri, dar acest comportament le poate pune viața în pericol.
Factori de risc pentru infarctul miocardic acut
Anumiți factori pot crește riscul de a face un atac de cord. Tensiune arterială crescută, diabetul, obezitatea fac parte din factorii care favorizează riscul de a face atac de cord. De asemenea, istoricul de familie este un factor determinant. Este mai probabil să aveți un atac de cord dacă aveți un istoric familial de boli cardiace. Alti factori care vă pot creste riscul de atac de cord includ sedentarismul, utilizarea anumitor medicamente ilegale, inclusiv cocaina și amfetaminele, tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii.
Prevenirea infarctului miocardic acut
O modalitate de a vă reduce riscul este să mâncați o dietă sănătoasă pentru inimă. Aceasta dietă ar trebui să fie în mare parte din cereale integrale, legume, fructe, proteine slabe. De asemenea, trebuie să reduceți cantitatea de zahar, grăsime saturate, grăsimi nesaturate și colesterol din dietă. Acest lucru este important în special pentru persoanele cu diabet, hipertensiune arteriala și colesterol ridicat.
Exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână vă va îmbunătăți, de asemenea, sănătatea cardiovasculară. Dacă ați făcut un atac de cord recent, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un nou plan de exerciții. De asemenea, este important să nu mai fumați. Renunțarea la fumat vă scădea semnificativ riscul de atac de cord și vă îmbunătăți sănătatea inimii și a plămânilor. De asemenea, trebuie să evitați să fumatul pasiv.
Semne care apar înaintea unui infarct
- Pentru început, ar trebui supravegheate colesterolul şi tensiunea arterială, ne recomandă dr. Paul Whelton, profesor de epidemologie la Universitatea Tulane.
- Prof. Kerry Whelton ne spune că durerea în cazul unui infarct te face să simți ca şi cum ai avea un elefant pe piept. “Simţiţi că v-aţi întins un muşchi de la nivelul pieptului? Poate fi vorba de o boală cardiovasculară” atenționează dr. Ashley Simmons, cardiolog la Spitalul Universitar din KansasDurerea nu este neapărat ascuţită, de asemenea radiază uneori către gât, mandibulă, braţ sau umăr.
- Un alt semn de alarmă este pierderea suflului. Dacă după depunerea unui efort minim respiraţi greu, înseamnă că există potenţiale afecţiuni ale inimii. Iar dacă disconfortul respirator apare când vă întindeţi poate fi vorba de o boală valvulară.
- Simptome similare cu cele ale răcelii pot fi, de asemenea, un motiv de îngrijorare, mai ales dacă apar după ce faceţi sport. Problemele severe la stomac pot reprezenta şi ele o avertizare. Cercetările arată că unele femei au indigesti cu câteva zile înaintea unui atac de cord.
- Ameţeala, în special, cea acompaniată de palpitaţii e un semn al blocajului arterial sau ale bolii valvulare.
- De asemenea, majoritatea femeilor care suferă atacuri de cord experimentează oboseală şi insomnie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook