Fie că sunteți însărcinată sau vă întrebați dacă ați putea fi, există câteva modificări digestive care vin o dată cu sarcina, pe care ar trebui să le cunoașteți. Mai ales dacă alergați brusc la toaletă tot timpul.
Scaunul este unul dintre semnele sarcinii?
Acesta este aproape un mit, conform spuselor lui Temeka Zore MD, medic ginecolog certificat și endocrinolog la Spring Fertility. Se pare că „treaba mare” nu este legată de sarcină. De fapt, începutul unei sarcini se leagă mai mult cu constipația.
Schimbările hormonale, în special în timpul ciclului menstrual, pot avea un efect asupra intestinelor. Dar fără un ciclu regulat în timpul sarcinii, este posibil să nu observați aceleași tipare digestive pe care le-ați putea avea în timpul menstruației. Așadar, de exemplu, în loc să mergeți la toaletă în fiecare dimineață, veți merge după două-trei zile.
„În primele etape ale sarcinii, primul lucru pe care probabil îl veți observa este menstruația. Apoi, este obișnuit să experimentați greață sau vărsături, sensibilitate la sân, oboseală și urinare în exces”, spune dr. Zore.
Balonarea și crampele, în special cele ale uterului, sunt, de asemenea, câteva lucruri la care ar trebui să te aștepți. Este important să rețineți că majoritatea acestor simptome neplăcute nu vor dura prea mult în timpul sarcinii (din fericire!).
„Ce se întâmplă dacă sunt însărcinată și merg la toaletă mai frecvent” – este normal?
Dacă problemele stomacului depășesc crampele ocazionale și balonarea, acestea sunt semne că uterul se extinde și vă comprimă intestinele, conform spuselor lui dr. Zore. Desigur, dacă sunteți deja conștientă de faptul că aveți o formă de boală inflamatorie a intestinului, trebuie doar să rețineți că simptomele pot apărea în timpul sarcinii, potrivit unui studiu publicat în Gastroenterologie și hematologie.
Dacă nu ați fost diagnosticată niciodată cu afecțiuni gastroenterologice și vă confruntați cu crize frecvente de diaree în timpul sarcinii, de exemplu, trebuie consultat un specialist, deoarece ar putea fi un semn al unei afecțiuni inflamatorii intestinale mai grave, cum ar fi colita ulcerativă sau Boala Crohn.
„Acestea includ mai multe episoade de diaree pe zi, scaune sângeroase, febră și dureri abdominale”, explică dr. Zore. Este important să acordați atenție oricăruia dintre aceste simptome, indiferent dacă acestea sunt ușoare, moderate sau severe, spune ea.
Diaree în timpul sarcinii
Diareea pe parcursul sarcinii este de fapt mai puțin tipică decât constipația, dar dacă o experimentați, este mai probabil să se întâmple mai aproape de momentul nașterii.
„În acel moment, uterul începe să producă hormoni cunoscuți sub numele de prostaglandine, care ajută la înmuierea colului uterin și pregătesc uterul să se contracte în travaliu”, explică dr. Zore.
Ce medicamente „minune” a primit Ciutacu de la Becali. Ar putea vindeca toți românii
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook