Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfaturi despre cum să scapi de fobie

Sfaturi despre cum să scapi de fobie
În orice discuție amicală cineva aduce vorba despre fobii: "Mi-e frică de șerpi!" sau "Am visat șobolani și m-am trezit terifiată! Cel mai tare mă tem de ei!". Dar fobia are mai multe aspecte.

 Cel mai grav este atunci când teama de ceva anume îți infulențează negativ și sever viața socială. De exemplu, foarte multe persoane refuză să iasă din casă la o banală plimbare, deoarece suferă de agorafobie, adică de frica de spații deschise!

Ce este fobia și cum o depistezi?

Fobia este o frica permanentă, cu impact psihic grav, a unui om față de un obiect, o ființă sau o situație. Această frică este determinata de prezența sau doar anticiparea prezenței „subiectului” fobiei.
Există foarte multe tipuri de situații repulsive pentru cei care suferă de aceste afecțiuni, unele fiind de-a dreptul ciudate și complet anormale, precum acousticofobia – teama de zgomot, sau hipnofobia- teama de somn.

Depistarea fobiilor vine natural. Unii oameni își dau seama ca au anumite fobii, abia când stau față în față cu „problema” sau își imaginează cum ar fi să întâlnească acea situație, iar atunci când o fac, se produce atacul de panică. E bine de știut că majoritatea celor care au frică extremă de șerpi nu au văzut niciodată un șarpe viu, real, iar mediul urban probabil că nici nu le va permite vreodată să-l vadă. Totodată, ofiofobia (teama de șerpi) persistă. Doar un simplu gând la aceste reptile e deajuns pentru a produce un șoc emoțional.

Este o boală genetică?

Având în vedere numărul mare al persoanelor care suferă de fobii, medicii tind să creadă că responsabil pentru această afecțiune este o genă, pe care toți o avem. Doar că la unii oameni se declanșază, iar la alții nu. Psihologii explică motivele pentru care apar fobiile. Pentru ei lucrurile sunt mai simple: obiectul fobogen (de exemplu, șobolanul) ar putea fi un stimul condiționat dintr-un reflex al fricii, constituit cândva în existența noastră (în copilărie, un șobolan grăbit ne-a tăiat calea și am tras o sperietură zdravană).

Știai că majoritatea celor care suferă de agorafobie (între 5 si 7% din populație) au acest simptrom tot datorită unui eveniment neplăcut în copilărie, precum pierderea de părinți într-o piață?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre