Ministrul Alexandru Rafila a oferit date concrete privind creșterea numărului de cazuri: „Forma de COVID care, în momentul de faţă, reprezintă o infecţie oarecum banală la majoritatea persoanelor. A avut o creştere spectaculoasă, într-adevăr. În urmă cu o săptămână am avut circa 2.000 de cazuri, acum avem 3.400, în ultima raportare. Probabil că vom mai creşte două-trei săptămâni până se epuizează populaţia receptivă. Nu sunt probleme în ceea ce priveşte paturile, sunt internaţi în spitale în jur de 400 de pacienţi, dintre care aproximativ 21 sunt la Terapie Intensivă”.
În timpul unei intervenții televizate, oficialul a discutat despre o nouă tulpină, precum și despre posibilitatea ca atât cei care au fost vaccinați, cât și cei care nu au fost vaccinați să fie infectați.
„Sunt afectate deopotrivă persoanele vaccinate şi nevaccinate. Este o tulpină nouă, vedeţi că această emergenţă în ceea ce priveşte virusul SARS-CoV-2 este extrem de rapidă, turn-overul e foarte rapid, iar protecţia pe care a oferit-o la un moment dat vaccinul nu mai este o protecţie eficientă”, a adăugat ministrul Rafila.
Numărul de pacienți, care vin zilnic în camera de gardă, a crescut
Conform managerului Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, Simin Florescu, numărul de pacienți care vin în camera de gardă în fiecare zi a crescut.
„Nu există vreun risc pandemic în acest moment dar sunt, într-adevăr, mai multe cazuri decât înainte, când aproape nu erau deloc. Cam 10-15 persoane ajung zilnic la noi în camera de gardă cu simptome. O parte dintre pacienți rămân internați, o parte primesc tratament acasă. Cei internați sunt în general persoane care suferă și de alte afecțiuni, multe cronice: boli respiratorii cronice, cardiace cronice, neoplazii”
Dr. Florescu afirmă că mobilitatea ridicată în timpul vacanțelor și concediilor este responsabilă pentru creșterea numărului de cazuri.
LONG COVID scade IQ-ul si duce la depresie
Sindromul LONG COVID, care poate afecta sănătatea pacienților pe termen lung, este un alt motiv de îngrijorare. Un studiu publicat în „The Guardian” a raportat că mulți pacienți au experimentat probleme cognitive, depresia, anxietatea, oboseala și ceața cerebrală, timp de doi până la trei ani după ce au fost vindecați. Rezultatele studiului au arătat că una din nouă persoane din grup au avut un deficit cognitiv sever, iar IQ-ul pacienților a scăzut în medie cu 10 puncte.
Înainte de disponibilitatea vaccinurilor, cercetătorii au examinat simptomele COVID pe termen lung la 475 de persoane care au fost internate în spital și care s-au vindecat în timp. Rezultatele au fost alarmante: IQ-ul pacienților a fost cu 10 puncte mai mic decât se aștepta în funcție de vârstă, educație și alți factori, conform testelor cognitive. În plus, una din nouă persoane are un deficit cognitiv sever, ceea ce înseamnă că IQ-ul său este cu 30 de puncte sub cel anticipat. După ce au contractat COVID-19, mulți dintre participanți au experimentat niveluri moderate până la severe de depresie (47%), oboseală (40%) și anxietate (27%) timp de doi până la trei ani.
Moderna anunță „rezultate revoluționare” pentru vaccinul combinat COVID-Gripă
Biroul Național de Statistică raportează că numărul de persoane infectate cu COVID continuă să crească, 2 milioane de persoane având simptome în Anglia și Scoția în prezent.
Între timp, Moderna a anunțat recent „rezultate revoluționare” în stadiul avansat al testelor pentru un nou vaccin combinat de gripă și COVID. Chiar și persoanele de 65 de ani sau mai în vârstă, care au participat la studiu, au găsit rezultate promițătoare.
Francesca Ceddia, manager de afaceri medicale la Moderna, a spus pentru CNN că răspunsul imun al celor care au primit vaccinul combinat a fost mai bun decât al celor care au primit vaccinuri distincte pentru gripă și COVID-19.
Aproximativ 4.000 de adulți au fost implicați în studiul de fază 3 al Moderna, care a testat vaccinul pe două grupe diferite de vârstă. Investigatorii au comparat reacția imună a unui grup de adulți cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care au primit vaccinul combinat, cu cea a unui grup similar care a primit Spikevax, un vaccin anti-COVID și Fluzone HD, un vaccin îmbunătățit împotriva gripei. În a doua parte a studiului, au fost testați adulți cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani. În primul grup a fost administrat un vaccin combinat ARNm-1083, în timp ce în al doilea grup a fost administrat Fluarix, precum și vaccinul Spikevax.
În comparație cu vaccinurile administrate individual, vaccinul combinat a produs un răspuns imun mai puternic împotriva a trei tipuri de gripă și COVID-19 în ambele grupe de vârstă.
CNN notează că răspunsul la vaccinare este mai slab la tineri decât la persoanele în vârstă.
„Când ne gândim la vaccinul combinat, de multe ori ne gândim doar la elementul de comoditate, o singură înțepătură în loc de două, dar ceea ce este cu adevărat inovator este faptul că, pe lângă acest avantaj, avem și beneficii clinice”, a spus Ceddia.
Conform Moderna, vaccinul combinat a fost bine tolerat în ceea ce privește siguranța și a provocat reacții adverse comune, cum ar fi durerea la locul injectării, epuizarea musculară și durerile de cap.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook