Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a făcut un anunț major, miercuri seara: Planul Național de Combatere și Control al Cancerului începe să fie implementat cu succes. Acesta a fost deblocat în vară, iar pașii care s-au făcut în acest interval de timp, dovedește că se avansează în direcția care trebuie.
„Ceea ce se întâmplă în România la nivelul Ministerului Sănătății cred că va rămâne nu numai ca amintire, ci vor exista elemente concrete ale activității din această perioadă. Începem să implementăm Planul Național de Cmbatere și Control al Cancerului. Trebuie să vă spun că avem în derulare 3.500 de contracte pentru investiții în sistemul de sănătate.
Ele se derulează deja, nu sunt povești. În 2 – 3 ani vom avea primele investiții în aceste domenii. Ne dorim să avem un parteneriat asumat atât cu profesioniștii din domeniul sănătății, cu societatea civilă cât și cu Cultele pentru că împreună putem să facem în așa fel încât românii să beneficieze de servicii de sănătate la fel ca în vestul Europei. Ne dorim să se diminueze și migrarea pacienților români în alte țări. Încrederea în sistemul de sănătate este o chestiune importantă. Dacă noi ne vom face datoria, oamenii vor veni către noi. Ceea ce putem noi să le oferim poate să fie comparabil cu orice țară din Europa”, a punctat Ministrul Sănătății la Gala Tip 300 Capital.
Alexandru Rafila a făcut anunțul zilei pentru bolnavii de cancer
Alexandru Rafila este unul dintre cei mai cunoscuți medici din România. Pe lângă activitatea remarcabilă desfășurată în România, expertiza Prof. dr. Rafila este recunoscută şi în străinătate, fiind expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene. De altfel, el a avut funcția de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014 – 2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009 – 2014).
Totodată, Rafila a fost directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi a deţinut funcţiile de Secretar de Stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică. Alexandru rafila el este cel care a contribuit esențial la începerea implementării Planului Național de Combatere și Control al Cancerului. Această strategie este de departe cea mai îndrăzneață construcție elaborată vreodată pentru sistemul medical românesc.
Ce presupune Planul Național de Combatere și Control al Cancerului
Planul Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC) înseamnă sistem integrat de prevenție și îngrijire a pacienților oncologici, care oferă tuturor cetățenilor afectați servicii echitabile, personalizate și centrate pe individ, de egală calitate și siguranță, având ca scop creșterea calității serviciilor de sănătate, creșterea supraviețuirii pacienților cu cancer, în special a categoriilor vulnerabile, prin utilizarea rațională a resurselor umane, de tehnologie, cercetare și inovare.
Amintim că în iulie, Guvernul a aprobat prima tranșă din normele de aplicare a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului. Planul va fi implementat etapizat, pe durata următorilor 5 ani, reprezentând, practic, constituirea unui nou sistem de tratament al pacienților oncologici.
Vaccinare gratuită în scop preventiv
„Nu este doar vorba despre o decizie administrativă, ci de un parcurs, pentru că noi, în perioada care a trecut, am făcut o evaluare a resurselor umane, a echipamentelor care există la fiecare unitate medicală, încât să ştim dacă realizăm această reţea de centre oncologice, ce tip de servicii poate oferi fiecare, unde putem să ajutăm, cum putem să completăm resursele umane în fiecare dintre aceste centre”, declara, la momentul respectiv, Alexandru Rafila.
Prin acest program, pacienții oncologici vor avea acces gratuit la 16 medicamente inovative, la evaluări imagistice de înaltă performanță, dar și la o metodă modernă de radioterapie. De asemenea, a fost deblocat programul de vaccinare gratuită anti-HPV, care previne cancerul de col uterin în cazul tinerelor până în 18 ani, și compensarea vaccinului în cazul femeilor majore.
Miercuri seara, Hotelul Phoenicia a fost locul de desfășurare a unei gale de excepție – Gala Capital Top 300. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost una din personalitățile premiate, remarcându-se nu doar pentru rolul său de lider în Ministerul Sănătății, ci și pentru implicarea esențială în implementarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului. Prin aceasta, Rafila este o figură cheie în transformarea sistemului de sănătate din România.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook