Simona Ionescu / Redactor Șef

Guvernul a deblocat legea pentru bolnavii de cancer. Normele, aprobate prin HG, vor aduce beneficii tratamentelor oncologice

Guvernul a deblocat legea pentru bolnavii de cancer. Normele, aprobate prin HG, vor aduce beneficii tratamentelor oncologice
Premierul Marcel Ciolacu a avut azi, cu puțin timp în urmă, o informare în fața presei despre punerea la punct a legislației care privește programul de oncologie și, implicit, drepturile bolnavilor diagnosticați cu cancer. Redăm declarația premierului, consemnată de rador.ro pentru Radio România Actualități.

S-a deblocat finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat

Premierul Marcel Ciolacu: Bună ziua! Aș vrea înaintea ședinței de guvern să fac două-trei anunțuri. Astăzi, încheiem o etapă extrem de importantă și atât de așteptată de altfel, odată cu elaborarea normelor Planului Național de Control al Cancerului, aprobăm o ordonanță și o hotărâre de Guvern care includ programul de oncologie prin care deblocăm finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat, asigurând astfel acces la radioterapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici. Practic, toți bolnavii de cancer sunt incluși acum în noile programe de diagnostic și tratament.

Urmează rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții care au cancer, precum și standarde de calitate a îngrijirii și centre complexe de oncologie pediatrică. Vom stabili parcursul pentru realizarea acestor obiective pe luni și pe ani.

Aș dori să apreciez colaborarea dintre domnul ministru Rafila, echipa sa, comisiile de specialitate din domeniul oncologiei și domnul profesor Patriciu Achimaș. Elaborarea acestor acte normative este cu adevărat o muncă de echipă și cred că aceasta este soluția corectă. De aceea, domnul ministru Rafila și domnul profesor Achimaș vor explica presei, împreună cu domnul profesor Michael Schenker, la briefing, toate aceste măsuri.

Au fost aprobate alte patru programe naționale

Tot în sănătate aprobăm, astăzi, patru programe naționale prin care dotăm cu echipamente cabinetele medicilor de familie, cabinetele de planificare familială și centrele comunitare integrate. Utilăm unități mobile de terapie intensivă pentru noi-născuți și unități mobile de screening pentru cancer, toate cu fonduri din PNRR. De fapt, replicăm în sănătate ceea ce am făcut ieri în educație, unde am semnat investiții de peste un miliard de euro din PNRR.

Guvernul a crescut valoarea tichetelor de masă

Tot astăzi creștem valoarea tichetelor de masă, măsură anunțată deja din prima săptămână de guvernare, de prioritate a acestui mandat. Majorăm această valoare de la 30 la 35 lei lunar, începând cu 1 august și vom ajunge la 40 lei pe lună de la 1 ianuarie 2024. E un gest cât se poate de firesc, ținând cont de inflația din acest an.

Deoarece avem, după cum bine știți, un ritm alert pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR, aprobăm, astăzi, două acte normative ce închid jaloane cheie din acest plan. Este vorba mai întâi de organizarea-funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice. Adoptăm și normele metodologice privind guvernanța corporativă la companiile de stat. Și vreau să vă reamintesc că nu sunt jaloane numai în PNRR, ci și obiective majore în procesul de aderare la OCDE. De fapt, îndeplinim două ținte solicitate atât de Comisie, cât și de aderarea la OCDE.

Decizii despre calea ferată și discuții despre pagubele produse de furtuni

Aprobăm, azi, Hotărârea de Guvern și Programul național de acțiune privind implementarea sistemului european de management al traficului feroviar. Este o premieră. Încă avem acum un plan detaliat pentru echiparea liniilor de cale ferată noi, reînnoite și modernizate. Este esențial să creștem viteza comercială, să scădem timpii de parcurs, să mărim, de fapt, siguranța și capacitatea sectoarelor de cale ferată modernizate. Repet, este o premieră, având un plan foarte clar atât pe termen scurt, cât și pe un termen mediu. Și, de asemenea, vom discuta despre pagubele produse de furtunile din ultimele zile, astfel încât să avem o analiză clară și să putem interveni ca de fiecare dată într-un timp util. Mulțumesc mult presei!”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre