Medicii explică cât e de periculos este stresul, acesta putând duce chiar la cancer. Și, chiar dacă nu se ajunge până la acest diagnostic teribil, e de reținut că stresul subminează serios sănătatea. Este dovedit științific.
Cercetătorii de la Institutul Salk din California, au arătat modul prin care stresul ne îmbolnăvește. Hormonul de stres noradrenalina, o parte cheie a răspunsului nostru de „luptă sau fugi”, se leagă de celulele T ucigașe și le epuizează. Celulele T ucigașe fac parte din sistemul nostru imunitar și sunt esențiale pentru combaterea infecțiilor virale și distrugerea cancerelor.
Vestea bună este că cercetătorii au descoperit (cel puțin la șoareci) că ar putea preveni acest lucru cu beta-blocante – medicamente utilizate la oameni pentru a trata hipertensiunea arterială, dar care reduc, de asemenea, simptomele de stres și anxietate, cum ar fi bătăile prea accelerate ale inimii. Deci, adăugarea beta-blocantelor în tratamentele de combatere a cancerului ar putea să le facă mai eficiente? Nu ne aflăm încă în acest stadiu, deoarece sunt necesare mai multe cercetări.
Dr. Michael Mosle explică de ce bea ceai când este stresat
Între timp, dr. Michael Mosle arată câteva dintre lucrurile pe care le face el însuși pentru a-și reduce nivelul de stres și pentru a da o mână de ajutor celulelor T ucigașe. În primul rând ia pauze de ceai. Conform unui sondaj citat de Daily Mail, servirea unui ceai este modul cel mai uzual folosit de britanici pentru a se destresa. Într-un studiu publicat în urmă cu câțiva ani în revista Psychopharmacology, cercetătorii de la University College London au arătat cum consumul de ceai după un eveniment stresant scade nivelul cortizolului, hormonul stresului.
În plus, ceaiul conține un compus numit L-teanină, care s-a dovedit că crește nivelul unei substanțe chimice din creier care reduc stresul, numită GABA. Iată cum să beți ceaiul eficient ca să combateți cu adevărat stresul: lăsați telefonul deoparte, luați o adevărată pauză de la toate. Concertați-vă cu adevărat pe ceea ce faceți. Observați senzația de căldură de la ceașca din mână, adulmecați infuzia, apoi beți-o încet, acordând atenție gusturilor și aromei.
„Găsesc că a face asta timp de câteva minute este o modalitate excelentă de a-mi îndepărta mintea de preocupările zilei”, mai arată acesta.
Îmbrățișările reduc stresul
Cei mai mulți dintre noi se bucură când sunt îmbrățișați de prieteni sau cu cei dragi. Există o mulțime de cercetări care arată că îmbrățișarea este o modalitate excelentă de a reduce stresul. „Nu numai pentru că există confort în atingere, ci și pentru că îmbrățișarea este o modalitate prin care ne semnalăm sprijinul pentru ceilalți”, arată medicul.
Într-un experiment publicat în revista Psychological Science în 2006, 16 femei căsătorite au fost rugate să intre într-un scaner cerebral și să primească șocuri electrice neplăcute. De înțeles, acest lucru le-a stresat. Dar când s-au ținut de mână cu soții lor, care se aflau în afara scanerului, nivelul de stres a scăzut – și au existat schimbări mari în zonele creierului implicate în reglarea emoțiilor. Într-o altă cercetare, publicată în 2003, în care oamenii au fost rugați să țină un discurs public, o îmbrățișare de 20 de secunde chiar înainte a fost suficientă pentru a le reduce semnificativ nivelul de stres.
Unul din trucurile medicului pentru a se destresa
„Când sunt în oraș și mă simt stresat, de multe ori îmi vine pofta de un baton de ciocolată sau de biscuiți. Dar, în schimb, încerc fie să îndepărtez nevoia, fie să cumpăr niște gumă de mestecat fără zahăr. Mestecând, acest lucru pare să reducă stresul și să-mi ușureze pofta, iar în spatele acestui fapt se află ceva știință. Într-un studiu publicat în revista Appetite în 2012, cercetătorii de la Universitatea Cardiff le-au cerut studenților să completeze chestionare pentru a-și evalua nivelul de stres și anxietate.
În următoarele două săptămâni, un grup a mestecat gumă, în timp ce celălalt s-a abținut. S-a dovedit că, cu cât elevii mestecau mai mult, cu atât scăderea stresului era mai mare. Studiile pe animale sugerează că mestecatul stimulează celulele creierului implicate în reglarea emoțională”, a mai arătat dr. Michael Mosley.
Copacii și plantele ajută în lupta împotriva cancerului. Studiile o dovedesc
Nu mai e o surpriză să auzim că exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a reduce stresul – dar o plimbare în spațiile verzi pare a fi deosebit de benefică, mai arată cercetările. Și dacă puteți, asigurați-vă că cel puțin o parte din plimbare trece printr-o pădure. Asta pentru că atunci când sunteți înconjurat de copaci, veți inhalați fitoncide – uleiuri esențiale pe care le emit pomii și care s-a dovedit că îmbunătățesc starea de spirit și întăresc sistemul imunitar.
Într-un studiu recent al Universității Hanseo din Coreea, 55 de paciente tratate pentru cancer de col uterin sau de sân au fost alocate aleatoriu să stea fie într-o cameră care era parfumată cu uleiuri de copac, fie într-o cameră fără parfum, timp de o oră pe zi, cinci zile pe săptămână, timp de două luni. La sfârșitul studiului, cele din camera parfumată au experimentat o reducere mult mai mare a nivelului de cortizol și o creștere a celulelor imunitare care luptă împotriva cancerului.
Ar putea ajuta, de asemenea, uleiul de lavandă. Un studiu al Universității Fooyin din Taiwan a arătat că nivelul de stres s-a înjumătățit la asistentele care aveau sticle mici cu 3% ulei de lavandă fixate pe haine (în timp ce asistentele cu sticle mici pline doar cu apă erau la fel de stresate ca înainte).
Nu în ultimul rând, medicul amintește că dușul rece, pe care el îl face zilnic, în doze de 40 de secunde, nu este bun numai pentru imunitate. Studiile au arătat că persoanele care fac astfel de dușuri reci trec mult mai ușor peste alți factori de stres din viață.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook