Simona Ionescu / Redactor Șef

Când va fi gata Centrul de Mari Arși de la Timișoara, cel mai mare din țară. Rafila a venit în control

Când va fi gata Centrul de Mari Arși de la Timișoara, cel mai mare din țară. Rafila a venit în control
După incidentul de la Colectiv, autoritățile române au înțeles necesitatea dezvoltării unei rețele de centre de mari arși, iar cel mai mare din țară se construiește în vestul României. Acesta este și cel mai avansat din punctul de vedere al șantierului.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și Secretarul de Stat dr. Alexandru Rogobete, au efectuat, azi, 7 decembrie, o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara pentru monitorizarea construcției primului Centru de Mari Arși care va fi gata în România. Proiectul, în valoare de 66 de milioane de euro, este realizat de Ministerul Sănătății prin Banca Mondială și a proiectelor finanțate prin PNRR.

Cum este configurat Centrul de Mari Arși de la Timișoara

Conform informării publicate de Ministerul Sănătății, noua clădire va avea 6 paturi pentru mari arși, 6 paturi pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă; o secție ATI cu 27 paturi; blocul operator cu 25 de săli de operație; spații conexe (Sterilizare, Farmacie, spații administrative și logistice, spații tehnice, etc.) și un heliport. De asemenea, va funcționa și UPU-SMURD cu 58 de posturi.

Viitorul Centru de Mari Arși de la Timișoara va fi finalizat în anul 2025

Contractul cu constructorul a fost semnat în luna mai, anul acesta, iar lucrările sunt avansate, după cum a confirmat și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, Dorel Săndesc.

Vizită pe șantier: „Este un ritm foarte bun de lucru”

Durata de execuție a Centrului de Mari Arși de la Timișoara este de 26 de luni. „Centrul de Mari Arşi de la Timișoara este cel mai avansat dintre cele trei care sunt construite în momentul de față dintr-un împrumut finanțat de Banca Mondială. (…) Cu siguranță până la începutul anului 2025 va fi gata și va putea primi pacienți din toată țara nu numai din Banat pentru că există un protocol.

O procedură care permite transferarea pacienților din orice zonă a țării acolo unde există resurse de terapie și bineînțeles de îngrijire înalt calificate. Spitalul Pius Brînzeu din Timișoara întrunește toate aceste condiții. Începând din 2025 acest centru multifuncțional pentru pacienții cu arsuri grave va deveni operațional”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru Radio Reșița.

Dorel Săndesc, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, a detaliat azi despre stadiul lucrărilor. „Este un ritm foarte bun de lucru, suntem foarte mulțumiți. Azi, pe vremea asta (n.r. la Timișoara era frig și ploua) erau 60 de oameni pe șantier, și nu pentru că a venit ministrul Sănătății în vizită. Sunt sigur că vor reuși constructorii să respecte acest termen stabilit de Banca Mondială”.

Sursa foto: Titus Emanuel Ilieși, Ministerul Sănătății

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre