Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiu. Există o legătură puternică între stres, somn și moartea prematură

Studiu. Există o legătură puternică între stres, somn și moartea prematură
Există o legătură puternică între somn și percepția stresului. Altfel spus, percepem situațiile stresante diferit în funcție de cât de odihniți sau obosiți suntem. Cercetătorii de la The University of British Columbia and Pennsylvania State University au publicat un studiu foarte important. 

Este vorba despre impactul pe care îl are somnul asupra percepției unei persoane cu privire la stres. Conform foxnews.com, care citează studiul științific, a dormi mai puțin poate înseamnă o reacție emoțională mai puternică la evenimentele stresante.

„Mai exact, nopțile cu o durată de somn mai scurtă decât cea obișnuită au au prezis scăderi mai pronunțate ale efectului pozitiv ca răspuns la factorii de stres zilnici, precum și creșteri mai mici ale efectului pozitiv ca răspuns la evenimentele pozitive zilnice”, arată cercetătorii americani.

Mii de oameni au participat la studiu

Pentru acest studiu, aproape 2.000 de adulți americani cu vârste cuprinse între 33 și 84 de ani au fost chestionați timp de 8 zile consecutive. Au fost analizate durata somnului, factorii de stres zilnici, câte evenimente pozitive au experimentat și modul în care ele i-au afectat pe parcursul zilei.

În general, respondenții au raportat că au avut o zi mai puțin stresantă ori de câte ori au dormit mai mult. În plus, respondenții care au avut o afecțiune cronică s-au dovedit a fi „mai reactivi la evenimentele pozitive” când au dormit mai mult.


5 diamante albastre, unice în lume, descoperite la o mina din Africa de Sud

Cât tupeu! Margherita îl invocă pe Tudorel Butoi în problema ei cu Poliția


„Când oamenii experimentează ceva pozitiv, cum ar fi îmbrățișarea sau petrecerea timpului în natură, se simt de obicei mai fericiți în acea zi”, a spus Nancy Sin, profesor asistent în departamentul de psihologie al UBC.

„Dar am constatat că atunci când o persoană doarme mai puțin decât în mod obișnuit, nu are la fel de mult impuls în emoțiile pozitive din evenimentele pozitive”, a mai spus autoarea studiului.

Câte ore ar trebui să dormim noaptea?

Cercetătorii de la The University of British Columbia and Pennsylvania State University au tras o concluzie şi despre numărul orelor de somn. Astfel, Nancy Sin a adăugat că actualul „recomandări pentru o noapte bună de somn înseamnă cel puțin 7 ore”.

Totuşi, se estimează că unul din trei adulți nu îndeplinește această cerință de sănătate deşi are toate motivele s-o facă, aşa cum se arată în continuare. Îmbunătățirea duratei somnului pe termen lung nu este sugerată doar pentru a face zilele stresante mai ușoare  ci și pentru a minimiza riscurile asociate cu tulburări mentale sau chiar cu moartea prematură.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre