Specialiștii sunt însă de altă părere. Ei avertizează că aportul de suplimente alimentare ”poate provoca mai mult rău decât putem crede”. Unele din ele trebuie administrate cu precauție. Altele, trebuie pur și simplu evitate evitate.
În plus, trebuie reținută ideea că doar producătorii suplimentelor alimentare susțin că produsele ajută sănătatea. Însă, nefiind cu adevărat medicamente, ele nu trec prin toate testele care au loc înaintea lansării pe piață, în completă siguranță, a unui tratament. Să ne gândim și la faptul că majoritatea pilulelor de slăbit, care promit minuni în câteva zile, sunt tot suplimente alimentare!
Pentru aceste produse care, într-adevăr, conțin o varietate de combinații de vitamine, minerale, extracte de plante și alte substante, nu există dovezi științifice care să demonstreze îmbunătățiri semnificative. De foarte multe ori, în afara sumelor de bani chltuite pe ele, nu au alt efect.
Specialiștii de la Harvard, care au studiat efectele suplimentelor alimentare, atrag atenția că dacă urmați deja un tratament cu medicamente prescrise de un medic, e imperativ necesar să discutați cu acesta și despre suplimentele alimentare dorite, pentru că substanțele din ele pot interfera cu cele din tratament, iar efectul să fie contrar celui scontat.
Ei menționează că unele vitamine sunt nocive dacă sunt administrate în doze prea mari. Un studiu efectuat pe 3.000 de adulți din SUA a descoperit că 1 din 25 (4%) iau suplimente de vitamine împreună cu medicamente pe bază de prescripție medicală, combinatie care poate fi, în unele cazuri, riscantă.
Vitaminele și plantele pot fi periculoase pentru sănătate
Riscurile și beneficiile vitaminei E sunt înca incerte. În cadrul unui studiu clinic, în care fiecare participant a luat 400 UI (unitati internaționale) de vitamina E – doza uzuală, în general, în suplimentele alimentare – s-a descoperit creșterea riscului de afecțiuni cardiace comparativ cu acei care ce nu au luat.
Alte studii arată că aportul constant, ca supliment, al vitaminei A, 10 ani, crește riscul de accident vascular cerebral. Altă cercetare a arătat că bărbații care iau zilnic suplimente cu vitamina E au un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată. Nevoia de vitamina E pentru adulți nu depășeste 22 UI pe zi. Această cantitate se regăsește în alimentația sănătoasă curentă: ulei vegetal, cereale, carne, pui, ouă, fructe, nuci și legume cu frunze verzi.
Suplimentele care conțin vitamina A pot să crescă nivelul de retinol din sânge, situație care e asociată, conform unui studiu citat de cercetătorii de la Harvard, cu riscul de fractură de șold. Pentru un nivel optim de vitamina A în organism, mai arată aceștia, este suficient să includeți în alimentație fructe, legume cu frunze verzi, legume de culoare portocalie și galbenă, roșii, ouă, lapte integral, unt, ficat, ulei de pește sau pește gras de apă sărată.
Unele remedii din plante au de asemenea efecte adverse, asociate sau nu cu alte medicamente. De exemplu, extractul de salcie nu e recomandat cardiacilor care iau deja o doză zilnică de acid acetilsalicilic, pentru că ar dubla cantitatea acestei substanțe în organism.
Sunătoarea, folosită pentru tratarea naturistă în caz de depresie, anxietate, oboseală sau insomnie are o gamă largă de efecte adverse: gură uscată, amețeală, disconfort abdominal, oboseală, dureri de cap. Mai mult, planta poate accelera sau diminua metabolismul unor mediocamente.
Frunzele de ginkgo biloba sunt cunoscute pentru acțiunea antioxidantă și de îmbunătățire a circulației sanguine, dar substanțele se dovedesc periculoase pentru cei ce urmează un tratament cu anticoagulante (precum warfarina).
Sursa foto: Pixabay / ulleo
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook