Învelișurile pentru față au devenit un element esențial la fel ca lenjeria intimă, fiind recomandată purtarea măștilor în medii publice, precum și în spații private împărțite cu persoanele din afară.
Experții spun că există dovezi că, în ciuda unui sondaj realizat de Ipsos – care arată că 77% dintre americani poartă o mască o parte sau tot timpul la ieșirea din casă, mulți nu înțeleg eficiența unei fețe acoperite. Un exemplu este enigma măștilor N95 și KN95.
Ambele sunt măști a căror formă amintește de un cioc de rață care se apasă ferm de față, spre deosebire de potrivirea relativ slabă a unei măști de față sau a unei bandane. Dar există diferențe subtile între aceste două măști pe care ar trebui să le înțelegeți, scrie Menshealt.com.
Ce face diferite măștile N95 și KN95?
„Cred că oamenii sunt într-adevăr confuzi cu privire la ceea ce este un aparat de respirat și ce este o mască”, spune dr. Nikki McCullough, manager tehnic și de reglementare la 3M, cel mai mare producător de aparate de respirat N95 din Statele Unite. Ea explică faptul că masca de față medie nu filtrează particulele mici în timp ce respiri, acționând în schimb ca o „barieră” care prinde particule mari și picături.
KN95s și N95s, pe de altă parte, sunt aparate de respirat. În timp ce o mască de față din stofă ar putea permite unele goluri – cum ar fi la podul nasului sau lângă obraji – aparatele de respirat, spune McCullough, ar trebui să se etanșeze complet pe piele. Aceste aparate de respirat filtrează 95 la sută din particulele cu diametrul de 0,3 microni sau mai mare, explică dr. Michael Schivo, pneumolog și profesor asociat de medicină internă la UC Davis Health.
„Acest lucru este important, deoarece majoritatea bacteriilor sunt mai mari de 0,3 microni”, spune el. „Multe particule de virus sunt mici, iar unele sunt mai mici de 0,3 microni, dar sunt suspendate în picături de apă care le fac efectiv mai mari. Deci, aceste măști filtrează 95% din acele particule mici”.
Care este diferența dintre măștile N95 și KN95?
Cea mai mare diferență dintre cele două se reduce la reglementare. KN95 sunt de regulă reglementate de guvernul chinez, în timp ce N95 sunt reglementate de Institutul Național pentru Sănătate și Securitate în Muncă din S.U.A.
KN95-urile aprobate vor funcționa aproape identic cu N95-urile – au practic aceeași rată de filtrare și, prin urmare, sunt la fel de sigure dacă sunt certificate în mod corespunzător. KN95 poate avea agățători pentru urechi; majoritatea N95 se atașează numai prin curele pentru cap. Pe de altă parte, KN95 ar putea fi mai ușor de cumpărat, deoarece cererea pentru N95 continuă să crească.
„Am început să producem aparate respiratorii N95 în anii ’20, de milioane pe lună”, spune Jennifer Ehrlich, reprezentantă pentru 3M. „Acum câștigăm peste 50 de milioane pe lună. Și ne așteptăm să câștigăm 95 de milioane pe lună în octombrie. Asta e doar în SUA”.
Poate oricine să poarte o mască N95 sau KN95?
Aceste măști speciale nu sunt în prezent recomandate publicului larg. În schimb, N95s și KN95s ar trebui să fie direcționate către lucrătorii din domeniul sănătății și alte persoane cu interacțiune intensă. De ce? Deoarece sunt echipamente de protecție esențiale și, ca produse de unică folosință, se pot epuiza rapid.
Mark Hersam, profesor de știință și inginerie a materialelor la Universitatea Northwestern, lucrează pentru a schimba acest lucru. Prin intermediul unui grant de la National Science Foundation, el și echipa sa lucrează pentru a dezvolta aparate respiratorii N95 reutilizabile care pot fi decontaminate cu lumină ultravioletă.
În special, el dezvoltă curele elastice care nu se degradează la expunerea la UV. „Masca de pânză previne cu siguranță o mulțime de vapori pe care îi expiri să se răspândească în jurul unei camere, ceea ce este bun și de aceea toată lumea este încurajată să poarte una”, spune el.
Cum porți o mască N95 sau KN95?
Experții subliniază faptul că atât N95 cât și KN95 necesită testarea potrivirii, spre deosebire de măștile de pânză. „Cineva trebuie să se asigure că ați pus masca corect, că sunt sigilate gura și nasul pentru ca masca asă facă ceea ce ar trebui să facă”, spune dr. Timothy Brewer, profesor de medicină și epidemiologie la UCLA.
Sursa foto: Pixabay
Exclusiv. Iată cel mai răsfățat membru al familiei Oțil – Prisăcariu
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook