Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultimele noutăți. Specialiștii au identificat veriga lipsă în cercetarea „hepatitei misterioase”

Ultimele noutăți. Specialiștii au identificat veriga lipsă în cercetarea „hepatitei misterioase”
Totul a început în toamna anului trecut. De atunci medicii de la Spitalul de Copii din Alabama (SUA) încearcă să găsească o explicație.

Din octombrie 2021 până în luna februarie a acestui an, în SUA, nouă copii – cel mai mic având 20 de luni și cel mai mare 5 ani și 9 luni – au fost aduși de urgență la spital cu simptome îngrijorătoare, care s-au dovedit a fi toate datorate unor cazuri inexplicabile de hepatită acută, cunoscută și sub numele de inflamație hepatică.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au arătat că toți pacienții au fost testați negativ pentru virusurile hepatitei A, B și C și, de asemenea, pentru COVID-19. Însă au fost însă testați pozitiv pentru adenovirus, o familie comună de cel puțin 50 de virusuri diferite – inclusiv răceala comună – care cauzează de obicei simptome respiratorii, dar care pot provoca și probleme intestinale.

Șapte dintre cei nouă pacienți pediatrici sufereau de vărsături sau diaree înainte de internare, iar cinci dintre cei nouă au fost testați pozitiv pentru adenovirusul 41 – una dintre tulpinile cunoscute ca afectând intestinul. Niciunul dintre copii nu era imunocompromis, niciunul nu suferea de alte boli cunoscute și toți proveneau din zone diferite ale statului, ceea ce exclude ideea unei infecții locale de vreun fel, arată Time.com.

Mai mulți copii au necesitat transplanturi hepatice

Boala a avansat rapid și alarmant. Hepatita a devenit atât de severă încât mai mulți copii au suferit de insuficiență hepatică, doi având nevoie de transplant hepatic.

Alabama nu este singura regiune afectată. Luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că cel puțin 169 de cazuri la fel de misterioase de hepatită au apărut în nouă țări din Europa, precum și în Israel, toate afectând copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani.

Tot la sfârșitul lunii aprilie, statele Wisconsin, Carolina de Nord și Illinois au raportat nouă cazuri suplimentare, cu un deces în Wisconsin și un transplant de ficat în Illinois. Până în prezent, hepatita legată de adenovirus a fost observată la 109 copii din 24 de state din SUA și în Puerto Rico. Au existat cinci decese; 14% dintre cazuri au necesitat transplanturi de ficat; 90% au necesitat spitalizare.

Care este cauza „epidemiei”?

Cazurile de hepatită pediatrică au fost legate de adenovirusul 41 la copii în trecut, spune OMS, dar numai la cei care erau imunocompromiși, ceea ce nu a fost cazul niciunuia dintre copiii din grupul de eșantion global. Cercetătorii spun că infecția activă cu COVID-19 este o legătură puțin probabilă, dar necesită investigații suplimentare. Dintre cei 169 de copii evaluați de OMS până la 21 aprilie, doar 20 au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 – și 19 dintre aceștia aveau și un adenovirus.

„Și putem exclude orice tip de relație cu vaccinul COVID-19, spune Dr. Markus Buchfellner, medic pediatru specializat în boli infecțioase la Universitatea Alabama din Birmingham și co-autor al raportului CDC. Dintre cei nouă pacienți din Alabama, șapte nu erau eligibili pentru vaccinuri, iar cei doi care erau eligibili nu primiseră nicio doză”.

Detaliul care i-a șocat pe medici: virusul hepatitei, găsit în sângele copiilor

Un posibil motiv pentru aceste cazuri de inflamație hepatică, care face în prezent obiectul unor investigații, este că nivelurile mai scăzute de adenovirus în circulație în timpul blocajelor pandemice ar fi putut afecta sistemul imunitar al copiilor. Acest lucru ar putea permite infecțiilor cu adenovirus să depășească sistemele imunitare ale copiilor – deși nu se știe exact de ce anume ar duce la boli hepatice.

Faptul că adenovirusul a fost găsit în sângele tuturor celor nouă copii din Alabama este o dovadă puternică, spune Buchfellner, deoarece, cu excepția cazului în care a existat o infecție foarte recentă, fluxul sanguin se curăță de obicei de virus relativ rapid. „La un copil sănătos, nu ne-am aștepta să vedem virusul în sânge”, spune el.

„Piesa lipsă”. Hepatita ar putea fi legată de COVID-19

O problemă cu teoria adenovirusului este faptul că au fost efectuate biopsii hepatice la toți copiii din Alabama, iar virusul nu a fost găsit în niciunul dintre țesuturile lor hepatice. Asta nu înseamnă că nu a fost niciodată acolo; este posibil ca ficatul să se curețe singur de virus după ce hepatita se instalează. Cu toate acestea, absența sa în toate biopsiile nuanțează problema. „Aceasta este piesa lipsă, în opinia mea”, spune Buchfellner.

În plus, încă nu se poate spune cu certitudine că SARS-CoV-2 nu a jucat niciun rol în boală. Infecția acută a lipsit în grupul de eșantioane din Alabama și la majoritatea pacienților din întreaga lume, dar acest lucru nu exclude posibilitatea ca o infecție anterioară să joace un rol. Agenția de securitate sanitară din Regatul Unit analizează posibilitatea ca copiii afectați să fi avut COVID-19 în trecut și ca acest lucru să le fi afectat într-un fel sistemul imunitar, făcându-i mai sensibili la hepatită.

Ce trebuie să facă părinții

De asemenea, OMS și CDC nu au exclus apariția unui virus nou, încă neidentificat, care ar putea fi cauza epidemiei. „În următoarele câteva săptămâni sau luni, vom afla mult mai multe despre asta”, spune Buchfellner.

Între timp, părinții ar trebui să fie atenți la simptomele hepatitei: greață, vărsături, dureri de stomac, urină închisă la culoare, îngălbenirea pielii sau a ochilor, febră și oboseală. Este posibil să nu se cunoască încă cauza noilor grupuri, dar modul de acțiune – solicitarea imediată de asistență medicală dacă apar semne ale bolii – este clar.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre