Conform statisticilor, aproximativ 152.000 de oameni suferă de atacuri cerebrale anual în Marea Britanie, un sfert din ei decedând. Dintre supraviețuitori cel puțin jumătate rămân cu probleme după atacul cerebral. Acestea sunt de la paralizie la deficiențe în vorbire.
O echipă de cercetători de la Universitatea Aberdeenm în colaborare cu Harvard Medical School au descoperit că pacienții care au luat medicamente împotriva trombozei, aici fiind inclusă și aspirina, au cu 18% mai multe șanse să părăsească spitalul în viață, după un astfel de incident. Concret, recomandarea specialiștilor este ca aspirina să fie consumată zilnic, preventiv, în cantități mici.
Conducătorul studiului, profesorul Phyo Myint, susține că domeniul de cercetare este foarte important pentru că rata de mortalitate în perioada spitalizării după un atac cerebral este foarte mare. Dacă pe lângă medicamentele preventive se face mișcare și se consumă din belșug fructe și legume, însoțite de controale regulate ale tensiunii, atunci șansele la viață cresc substanțial.
Care e legătura între salcie și aspirină
Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaților, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator.
Procesul chimic ce stă la baza fabricării aspirinei a fost inițiat de chimistul german Felix Hoffman în anul 1897. Ingredientul activ din aspirină, acidul acetilsalicilic, este un compus sintetic care are la baza salicilina, o substanță care se găsește în anumite plante, în special în salcie.
Între ce vârste o obligatoriu să luăm aspirină
Un studiu realizat de cercetătorii de la Oxford și publicat în The Lancet, la care au participat 25.570 de persoane, arată că un sfert de aspirina (75 mg) administrat în fiecare seară a scăzut cu 21% riscul de deces pe perioada cercetării și cu 34% după cinci ani, scrie Reuters.
Cel mai puternic efect a fost în cazul persoanelor care suferă de cancer gastrointestinal, al căror risc de deces, la cinci ani după ce au început să ia regulat aspirina, este cu 54% mai scăzut decât în cazul bolnavilor care nu iau aspirina. Cu ajutorul aspirinei, riscul de deces se reduce cu aproximativ 10% în cazul bolnavilor de cancer de prostată, cu 30% în cazul celor care suferă de cancer pulmonar și cu 40% în cazul pacienților cu cancer colorectal sau intestinal.
Prof. Peter Rothwel de la Universitatea Oxford recomandă administrarea de aspirină preventiv, începând cu vârstă de 40 – 45 de ani, până la vârstă de 70 – 75 de ani (când crește semnificativ riscul de hemoragie internă). În continuarea studiului, experții avertizează că înainte de a lua aspirină preventiv, pacienții ar trebui să își consulte medicul curant, pentru a fi siguri că nu există alte afecțiuni cu care aspirina ar putea intra în conflict.
Sursa foto: Pinterest
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook