Simona Ionescu / Redactor Șef

Val de sinucideri într-o țară occidentală. Specialiștii spun ce e de făcut

Val de sinucideri într-o țară occidentală. Specialiștii spun ce e de făcut
Aproape 6.000 de persoane s-au sinucis anul trecut în Marea Britanie. Mai exact, 5.691, din care trei sferturi au fost bărbați.  A fost cea mai mare rata în rândul bărbaților, în ultimii 20 de ani. Anul acesta situația ar putea fi și mai gravă, din cauza pandemiei.

Autoritățile au atras atenția că pierderea locurilor de muncă, reducerea veniturilor, lipsa ieșirilor în aer liber, reducerea activităților de socializare ar putea avea drept consecințe o și mai mare creștere a numărului de sinucideri. În perioada stării de urgență numărul apelurilor la liniile de ajutor a crescut foarte mult din rândul persoanelor LGBTQ.

Emma Carrington, manager la Rethink, o organizație caritabilă care se ocupă cu ajutorarea oamenilor cu tendințe suicidare, povestește cât e periculos să se speculeze cu privire la motivele care stau în spatele unui astfel de gest. Mulți dintre cei care apelau la hotline se simțeau singuri și aveau nevoie de sprijin emoțional.

Sfaturi pentru persoanele aflate în criză

Primul sfat pe care îl dă Emma Carrington este ca oamenii să vorbească despre problemele lor și despre cum se simt. Chiar dacă vorbesc cu prieteni sau cu familia, orice semn de atenție din partea cuiva e important, chiar dacă nu e vorba de ajutor specializat. Un alt sfat e să fie atenți la semnalele de alarmă, la lucrurile care declanșează criza.


Ilie Năstase, despre eliminarea lui Djokovic: „Nu poți să iei o asemenea decizie împotriva unui mare campion”

Fiul lui Mihai Mălaimare s-a căsătorit. Soția sa este coreeancă


De exemplu atunci când o persoană are tendința de a asculta numai melodii triste, de a se uita în exces la fotografii pe Facebook sau de a viziona filme pe care le-a mai văzut în compania persoanei pe care a pierdut-o.

Relația cu alcoolul și țigările

Specialista vorbește si despre relația cu alcoolul si țigările. Mesajul ei: „Stay away” (Îndepărtează-te!). Nu este genul de sfat pe care vor să îl audă cei care, atunci când simt o cădere, recurg la alcool și țigări pentru a-și îmbunătăți starea.

De fapt, spune Emma Carrington, șansele sunt mult mai mari să comiți suicid sub influența alcoolului decât dacă stai departe de el. „Creează o cutie cu lucruri frumoase. Lucruri care te bucură. De exemplu un CD cu muzica preferată, cu rochia sau puloverul preferat, cu ciocolată, orice te face să zâmbești. Când simți ca nu mai reziști, deschizi cutia și iei ceva bun și plăcut de acolo. Reacționezi ca și când ai singur grijă de tine”, a arătat specialista.

BBC a deschis o linie speciala pentru cei care au probleme de sănătate și tendințe suicidale.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre