Samantha Ellis, un dermatolog certificat și instructor clinic de dermatologie la Universitatea din California, spune că: „Vergeturile sunt o parte naturală a pielii și schimbările prin care trecem în timpul vieții noastre”. De asemenea, este normal să vă doriți ca vergeturile – sau orice schimbare bruscă și surprinzătoare a pielii – să nu existe.
„Vergeturile sunt un tip de cicatrice care apare atunci când zonele pielii se extind sau se contractă rapid. Această schimbare bruscă dăunează fibrelor structurale cheie ale pielii, colagenului și elastinei, ducând la vergeturi pe măsură ce pielea se vindecă”, explică Ellis.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
O „vergetură” nu este de fapt cuvântul potrivit – termenul medical este de fapt striae, „care este termenul în latină pentru brazdă. Noile vergeturi vor fi roșii și ușor ridicate; acestea se numesc striae rubrae. În timp, roșeața se estompează, iar semnele capătă un aspect fin ridat; acestea se numesc striae albae și tind să fie permanente. Vergeturile formate în timpul sarcinii se numesc striuri gravidarum, dar sunt la fel ca orice alte vergeturi”, spune Ellis.
Cum apar vergeturile și cum le prevenim?
Sarcina este unul dintre cei mai cunoscuți factori din spatele vergeturilor, precum și pubertatea – se știe că creșterea bruscă în greutate este un motiv cheie în apariția acestora. Cu toate acestea, orice modificare a greutății care modifică pielea poate contribui la formarea lor.
„Orice lucru care determină schimbări bruște în dimensiunea corpului poate provoca vergeturi”, explică Ellis.
Întrebarea din mintea tuturor este: ne putem asigura că pielea nu se va cicatriza deloc așa?
„Din păcate, nu există nicio modalitate de a preveni complet vergeturile”, spune Ellis. Acestea fiind spuse, ea sugerează că o alimentație sănătoasă, menținerea unei greutăți fără schimbări bruște și „menținerea pielii corect hidratată poate fi de ajutor”. Sugerează folosirea unor creme hidratante pentru corp care conțin vitaminele E, C și A, precum și ceramidele și uleiurile și unturile naturale, cum ar fi jojoba și karité.
Dietă prin puterea minții: slăbești pe viață
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook