Simona Ionescu / Redactor Șef

Vitamina D le vine de hac infecțiilor. Reduce hiperinflamația plămânilor la persoanele cu coronavirus

Vitamina D le vine de hac infecțiilor. Reduce hiperinflamația plămânilor la persoanele cu coronavirus
Specialiștii au făcut o descoperire senzațională privind modul în care vitamina D ajută persoanele care s-au infectat cu coronavirus.

Vitamina D este în acest moment cel mai bun prieten al celor care au făcut coronavirus. Are un rol esențial în inflamația plămânilor.

Vitamina D le vine de hac infecțiilor. Reduce hiperinflamația plămânilor la persoanele cu coronavirus

Un studiu nou efectuat de specialiștii Universității Purdue și al National Institutes of Health (NIH) a arătat rolul extrem de important pe care îl are vitamina D în oprirea infecțiilor, inclusiv a coronavirusului.

„Deoarece inflamația în cazurile severe de COVID-19 este un motiv cheie pentru morbiditate și mortalitate, am decis să aruncăm o privire mai atentă asupra celulelor pulmonare de la pacienții cu COVID-19”, a mărturisit autorii principali, Dr. Behdad (Ben) Afzali , șeful studiului, secția de imunoreglare a Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi din NIH și  Dr. Majid Kazemian, profesor asistent de biochimie și informatică la Universitatea Purdue.

Ce se întâmplă după administrarea vitaminei D

Oamenii de știință au analizat celule pulmonare individuale de la opt persoane cu COVID-19. Atunci au constatat că o parte a răspunsului imunitar la SARS-CoV-2 conduce la intensificarea inflamației în plămâni.

Situația a început să fie ținută sub control odată cu administrarea vitaminei D, când s-a constatat o reducere a inflamației. Cum a reușit vitamina D să facă acest lucru?

Ce se întâmplă în cazul COVID

Mai mult, specialiștii au studiat și celulele T helper, adică celulele CD4+, care stimulează celulele T „ucigașe” și alte globule albe din sânge. De altfel, celulele T sunt cele care, odată ce ajung la suprafață, duc la apariția fenomenului numit furtună de citokine. Studiile au demonstrat că atunci când este vorba de infecții normale, celulele Th1, care sunt un subset de celule T helper care luptă împotriva microbilor din interiorul celulei, trec printr-o fază pro inflamatoare.

Atunci este eliminată infecția, apoi sistemul se oprește pentru a trece la faza antiinflamatoare. Acest lucru nu se întâmplă în cazul infecțiilor cu coronavirus, iar oameni de știință cred că vinovată ar fi o deficiență de vitamina D. Sau, e posibil să fie vorba de o anomalie în răspunsul celulei la vitamina D.

„Am descoperit că celulele T au un sistem autonom”

„Am descoperit că în celulele T sănătoase, activarea programului genelor inflamatorii a coincis cu activarea unui sistem de vitamina D în aceste celule. Prin urmare, am investigat cum funcționează acest sistem de vitamina D și ce face pentru celulele T sănătoase înainte de a încerca să-l relaționăm cu COVID-19. (…)

Așa cum era de așteptat, studiind care gene au fost „pornite” în celulele imune din plămânii a opt pacienți, am descoperit că celulele lor erau într-o stare inflamatorie. (…)  În mod tradițional, vitamina D a fost considerată ca depinde de rinichi pentru a o activa înainte de a deveni funcțională. Am descoperit că celulele T au un sistem autonom, atât pentru a activa complet cât și pentru a răspunde la vitamina D, independent de rinichi”, au spus cercetătorii.

Potrivit medicalnewstoday, medicii spun că este posibil ca administrarea intravenos a unui metabolit de vitamina D intravenos foarte concentrat să fie de mare ajutor în recuperarea împotriva coronavirusului. Deocamdată însă, această teorie nu a fost testată.

Sursă foto: el.economista.es

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre