Nu a trecut mult timp de când politicienii români incriminau prin lege comportamentul agresiv la volan și șoferii vitezomani. Dar, acum, potrivit unui proiect de lege ce va ajunge în curând la votul decisiv al deputaților români, o parte dintre regulile actuale de circulație ar urma să fie schimbate sau eliminate definitiv.
Definiție nouă pentru comportamentul agresiv la volan
Astfel, în noul proiect, scrie că deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens, nu va mai intra în categoria comportamentului agresiv.
Reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere
Schimbări survin și în ceea ce privește perioada de suspendarea a permisului de conducere, care se va scurta de la șase luni la trei luni. În plus, la cerere, titularul permisului de conducere va putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului auto, cu condiția să treacă un test de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie și să nu fie șofer începător. S-ar ajunge în acest caz de la 30 de zile la numai 10 în care șoferul sancționat va fi privat de dreptul de a conduce.
Suprapunerea perioadelor de suspendare
Vitezomanii care trec de limita de viteză, vor putea beneficia de clemență și ei, prin reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere; dovada înlocuitoare a permisului de conducere se va elibera cu drept de circulaţie. Dacă în prezent perioadele de suspendare pentru un șofer se execută, conform legii, distinct, fără a se suprapune, între măsurile propuse în update-ul la regulile de circulație, se prevede reintroducerea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto stabilite pentru mai multe contravenţii primite.
Noile propuneri stabilesc și ce geamuri se mențin curate, pentru ca riscul de plată de amendă în valoare de peste 1.000 de lei să nu apară; astfel, doar parbrizul și geamurile laterale din față se mai găsesc pe listă.
Ca toate aceste măsuri să treacă la literă de lege, e nevoie ca proiectul de lege să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat și publicat în Monitorul Oficial.
Amenzi mai mari pentru șoferi pentru lipsa rovignetei
Vor fi amenzi mai mari pentru șoferi, dacă aceștia vor fi prinși fără rovignete.
Conform proiectului aprobat, quantumul acestor amenzi contravenționale a crescut considerabil, după cum urmează:
- autoturisme – minim 275 de lei; maximum 550 de lei,
- vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone – minim 950 de lei; maximum 1.900 de lei,
- vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone – minim 1.550 de lei; maximum 3.100 de lei.
- vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone – minim 2.750 de lei; maximum 5.500 de lei,
- vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) – minim 3.550 de lei; maximum 7.100 de lei,
- vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) – minim 5.950 de lei; maximum 11.900 de lei.
- vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – minim 1.550 de lei; maximum 3.100 de lei,
- vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – minimum 2.750 de lei; maximum 5.500 de lei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook