Schimbări de ultimă oră pentru o categorie de angajați. Guvernul a decis să le ofere vouchere de vacanță

Schimbări de ultimă oră pentru o categorie de angajați. Guvernul a decis să le ofere vouchere de vacanță
Guvernul a hotărât. Angajații din sistemul public de sănătate vor primi de acum încolo vouchere de vacanță.

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care angajații din sistemul public de sănătate vor primi vouchere de vacanță. De asemenea, medicii care fac gărzi primesc sporuri mai mari.

„Este o promisiune pe care Guvernul României şi-o respectă”

„Adoptăm ordonanţa de urgenţă convenită cu sindicatele din domeniul sanitar privind unele drepturi salariale, în special plata gărzii şi plata voucherelor de vacanţă.

Este o promisiune pe care Guvernul României şi-o respectă. Mă aştept ca şi cadrele sanitare să răspundă pe măsură, aşa cum au făcut medicii care au venit de acasă în noaptea tragediei de la Crevedia, să opereze urgent pacienţii ajunşi la spital”, a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

„Se vor acorda indemnizaţii la jumătate din valoarea pentru un medic specialist, adică între 250 şi 500 lei”

Despre noile măsuri a vorbit și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „se renunță la includerea în plafonul de 30% pentru sporuri a tuturor acestor indemnizaţii care sunt acordate în acest moment”, se acordă „indemnizaţii pentru asistenţii medicali, moaşe şi alte categorii de personal”, „se vor acorda indemnizaţii la jumătate din valoarea pentru un medic specialist, adică între 250 şi 500 lei, pentru efectuarea de gărzi de către medicii rezidenţi”.

Care sunt indemnizațiile pentru medici

La finalul lunii iunie, reprezentanții Sanitas au precizat că au fost obținute creșteri de venit pentru toate categoriile de salariați.

Personalul din sănătate va primi vouchere de vacanță

„Începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:

„1000 de lei pentru medicii specialiști și primari care fac lunar cel puțin două gărzi, în afara normei legale de bază”

500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;

1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,

500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;

500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;

între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre