Simona Ionescu / Redactor Șef

Școala unde băieții sunt puși la călcat și gătit. Model inedit de învățământ. FOTO

Școala unde băieții sunt puși la călcat și gătit. Model inedit de învățământ. FOTO
Un model inedit de învățământ a fost adoptat la o școală din Spania, pentru a lupta împotriva inegalității de gen. Este școala unde băieții sunt puși la gătit și călcat.

În societatea actuală există încă, din păcate, multe stereotipuri. În zonele rurale, dar și cele urbane, este încă răspândită concepția precum că „femeia stă la cratiță”. Spania însă a găsit un mod inedit de a combate inegalitatea de gen. A înființat școala unde băieții sunt puși la călcat și gătit. 

Calcatul, cusutul și gătitul sunt sarcini de bază pe care majoritatea oamenilor le învață acasă. Dar este total diferit când o școală oferă acest lucru ca o clasă suplimentară, astfel încât elevii, în special băieții, să deprindă valori în ceea ce privește egalitatea de gen și să rupă stigmatele cu care se confruntă atunci când fac aceste activități. Aceasta este ceea ce școala Montecastelo din Spania îi învață pe elevii săi: „Egalitatea se învață cu fapte”.

Școala unde băieții sunt puși la călcat și gătit

Școala a anunțat că include lecții de economie „de casă”, printre alte discipline. În timpul acestor lecții, studenții săi sunt învățați să execute sarcini precum călcatul, cusutul, gătitul și alte activități manuale, cum ar fi tâmplăria, zidăria, instalațiile sanitare și abilitățile electricianului.

Gabriel Bravo, coordonatorul acestor activități, a explicat unui ziar că toate activitățile au fost desfășurate pentru că „Gătitul a fost în regulă cu ei, dar când a venit vorba de cusut sau călcat, unii dintre ei au zâmbit neîncrezători. În mod curios, când a început activitatea, și-au dat seama că este o activitate pe care un bărbat o poate face perfect și că nu este atât de dificilă. ”

Părinții s-au implicat și ei 

Aceste lecții îi pot ajuta pe elevi să-și dea seama că acestea sunt activități simple pe care le pot face atât bărbații, cât și femeile, dacă urmează doar câțiva pași simpli. Mamele și tații s-au implicat și ei în predarea acestor lecții la școală.

„Au avut o anumită reticență, dar au îmbrățișat-o cu o atitudine pozitivă. Pentru unii a fost prima dată când au un fier de călcat în mână ”, a spus Bravo în timpul unui interviu.

Foto: Facebook

Ioniță de la Clejani n-a mai putut să țină secret. Unde e Fulgy în acest moment

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre