Simona Ionescu / Redactor Șef

Se dau bani pentru cultură. Cine poate beneficia și până la ce dată se depun cererile

Se dau bani pentru cultură. Cine poate beneficia și până la ce dată se depun cererile
Vestea bună este următoarea. Bugetul alocat sprijinirii culturii este mai mare anul acesta. În perioada aceasta se așteaptă proiecte.

Publicaţiile culturale depind de finanţarea autorităţilor în condiţiile în care vânzările sunt la un nivel redus iar surse alternative de finanțare nu se găsesc prea uşor. În acest context vestea bună vine de la Administraţia Fondului Cultural Naţional care a anunţat, ieri, lansarea sesiunii de finanţare a proiectelor editoriale. Cu o alocare bugetară de 2 milioane de lei, semnificativ mai mare în 2023 faţă de anul trecut, cea de a III-a sesiune de finanţare AFCN este dedicată susţinerii proiectelor ce se înscriu în secţiunile:

Miza apelului e finanțarea de noi publicații

Carte (inclusiv ediţii critice), Reviste şi publicaţii culturale, Ediţii de poezie.  Astfel, editurile, redacţiile de publicaţii culturale, persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activităţi editoriale şi/sau persoane juridice de drept public pot înscrie proiecte pe platforma online www.afcn-proiecte.ro până în data de 31 mai.

Ce s-a întâmplat cu criteriile de eligibilitate

„Ne bucurăm să putem anunţa şi anul acesta o creştere a bugetului alocat culturii scrise şi totodată creşterea plafoanelor de finanţare, ceea ce sperăm să facă posibilă realizarea de publicaţii de calitate, relevante pentru cititorii contemporani. Şi anul acesta Consiliul AFCN a definit priorităţi specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorităţi pentru a putea obţine punctajul maxim”, a declarat Irina Cios, directoarea AFCN.

Criteriile de eligibilitate au rămas neschimbate, respectiv: contribuţia de 10% şi tirajul minim obligatoriu. De asemenea, e bine de știut că se finanțează proiectele noi. Titlurile editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu vor fi declarate eligibile pentru finanţare.

Potrivit AFCN, având în vedere că platforma a fost reinstalată şi optimizată, toţi aplicanţii vor trebui să îşi creeze un profil nou şi să încarce toate documentele de identificare ale organizaţiei pe care o reprezintă. În lipsa acestor documente proiectele pentru care se solicită finanțare vor fi respinse în faza administrativă.

AFCN caută experți pentru evaluarea proiectelor

Pe de altă parte, experţii interesaţi să contribuie la evaluarea proiectelor editoriale sunt invitaţi să-şi înscrie candidatura, prin completarea unui profil personal în aplicaţia online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă şi selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre