Se elimină restricțiile de testare și carantină în UE. STS a dezvăluit condițiile

Se elimină restricțiile de testare și carantină în UE. STS a dezvăluit condițiile
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) vine cu vești în ceea ce privește restricțiile de testare și carantină. În ce condiții nu va mai fi nevoie de aceste măsuri.

Vești bune pentru români. STS a anunțat posibilitatea eliminării restricțiilor Covid de testare și carantină, la trecerea frontierei în interiorul UE. Mai exact, este vorba de celebrele pașapoarte verzi, atât de discutate de o bună perioadă încoace. Aceste certificate verzi vor facilita libera circulație în spațiul european, a anunțat STS, citat de evz.ro 

Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca de pe un portal web securizat. Astfel, fiecare persoană vaccinată împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. Acestea vor putea fi utilizate și în format tipărit, conform comunicatului STS. 

STS anunță eliminarea restricțiilor de testare și carantină. Cum vor funcționa certificatele verzi

„Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei”, se arată într-un comunicat de presă al STS. De asemenea, va fi realizată și o aplicație pentru smartphone (Android), astfel încât să poată fi verificate certificatele.

Cod QR ce va conține informații medicale 

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale. Documentul va fi semnat digital pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul de identitate.

STS a realizat deja o propunere a cum va arăta sistemul informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi. Urmează să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țară și europene, iar la final implementarea acestora. 

Când vor fi disponibile certificate verzi 

Până în acest moment termenul vehiculat la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021. În luna mai, la nivel european, are loc testarea pentru interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi. România este programată pentru ziua de 21 mai anul curent. 

STS a transmis, în data de 6 mai a.c., către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora. Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre.

Foto: evz.ro

Și-au făcut casă în junglă. Iulia Vântur a povestit în emisiunea lui Gâdea cum trăiește în India cu Salman Khan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre