Până în luna august a acestui an, autoritățile vor schimba Codul Muncii. Este o directivă clară a Uniunii Europene.
Se modifică Codul Muncii. România, obligată să introducă un nou tip de concediu
În conformitate cu legislația europeană, autoritățile de la București trebuie să modifice Codul muncii. Există și o dată limită: până pe 2 august 2022. Odată cu această modificare vor trebui să fie luate în considerare și două noi directive. Pe de o parte va fi introdus un nou concediu, este vorba de cel de îngrijitor. Pe de altă parte, e nevoie să fie modificat conținutul contractelor individuale de muncă.
Concediu plătit de cinci zile
În acest context, toți salariații care sunt îngrijitori ai rudelor ce au probleme medicale vor avea un concediu de 5 zile lucrătoare pe an. Cât privește contractele muncă, angajatorii sunt obligați să dea în scris mai multe informații privind raporturile de muncă.
Care sunt zilele libere în 2022
Autoritățile au ales și care vor fi zilele libere de care vor beneficia toți angajații în acest an. Este vorba de 1 și 2 ianuarie, atunci când vom sărbători intrarea în noul an. Va urma apoi o minivacanță de trei zile, cu ocazia Zilei Unirii, care se va sărbători pe data de 24 ianuarie. Următoarea zi de relaxare va fi în Vinerea Mare, care în acest cade pe 22 aprilie.
Urmează să stă acasă pe 24 și 25 aprilie, atunci când vor fi sărbătorile pascale. Ne vom mai distra pe 1 mai, când este Ziua Muncii, dar și pe 1 iunie, de Ziua Copilului. Pe 12 și 13 iunie sunt Rusaliile, când vom avea din nou zile libere, apoi pe 15 august, când va fi din nou o minivacanță de trei zile, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.
Tot liber va fi pentru români și pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, dar și pe 1 decembrie, când este Ziua Națională. Și cu puțin noroc dacă Guvernul va aproba, există și acum posibilitatea să se facă o punte și să stăm acasă timp de cinci zile. Și o ultimă minivacanță pe acest an va fi pe 25 și 26 decembrie, când este cinstită Nașterea Domnului.
Sursă foto: antena3
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook