Simona Ionescu / Redactor Șef

Sebastian Papaiani a trăit mereu cu amintirea fraților săi gemeni, morți la cutremurul din 1940

Sebastian Papaiani a trăit mereu cu amintirea fraților săi gemeni, morți la cutremurul din 1940
Când nu a mai putut suporta lipsa de respect a statului față de marii actori, Sebastian Papaiani s-a revoltat. Românii l-au văzut la televizor pe veselul Păcală plângându-se din pricina banilor. Era necăjit și că bunii lui prieteni plecaseră deja în lumea cealaltă.

Actorul Sebastian Papaiani a murit acum cinci ani, pe 27 septembrie 2016. A făcut atac vascular cerebral. Împlinise 80 de ani de viață și peste 50 de ani de activitate. Ne-a lăsat rolurile memorabile Păcală, Plutonier Căpșună din ”Brigada Diverse”, Lampă din ”Pistruiatul”, Ieremia din ”Toate pânzele sus”.

Regizorul Geo Saizescu, l-a distribuit pe Sebastian Papaiani în rolul lui Păcală, în filmul cu acelaşi nume (1974).

Sebastian Papaiani a murit trist, după ce și prietenii săi s-au dus

Sebastian Papaiani a înveselit generații de români. Probabil ar fi reușit în carieră și de unul singur dacă nu ar fi avut șansa să fie remarcat de marele regizor Geo Saizescu.

în 1963 joacă în comedia regizorului Geo Saizescu ”Un surâs în plină vară”. Filmează an de an, însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu acelaşi nume (1974).

Deosebit de talentat, şi-a câştigat popularitatea şi simpatia publicului prin rolurile de comedie, dar şi prin cele în care a abordat şi registre mai grave.

Spre sfârșitul vieții, prietenii săi au rămas tot mai puțini. ”Am fost prieten cu Ştefan Iordache, care acum nu mai este decât un fulg, poate. Cu Ştefan Bănică. Nici el nu mai este… ­Mi-au mai rămas câţiva, dar s-au împrăştiat: Draga Olteanu, de exemplu, care s-a stabilit pe la Piatra Neamţ. Bebe Fugaru, cu care eram prieten foarte bun, s-a dus şi el. Aproape toţi au pierit şi sigur… mă îndrept şi eu către pieire”, a mărturisit actorul.

A trecut prin adevărate drame

Marele actor Sebastian Papaiani ne-a făcut pe noi să râdem, dar sufletul lui era încărcat de amărăciune. Trăise drame imense, iar la 80 de ani juca în telenovele pentru că nu îi ajungea pensia de 1.880 de lei. Sebastian Papaiani a fost un mare actor și a continuat să joace până la 80 de ani. ”Am o pensie de 1.880 de lei”, a explicat artistul de ce a acceptat să joace în telenovele.

Plecase de jos și a ajuns un actor foarte îndrăgit. Tatăl său, Alecu Papaiani, era grec de origine, se numea Papayannis, și a făcut toate profesiile, de la măturător, până la vânzător de peşte şi de ziare. La 17 ani, Sebastian Papaiani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic. Joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl îndeamnă să devină actor.

Avea doar 4 ani când a trecut printr-o mare dramă. A fost martor la moartea fraților săi gemeni. Tragicul eveniment s-a petrecut în timpul cutremurului din anul 1940. „A căzut tavanul pe ei. Mama a băgat copăița cu Radu și cu Luminița sub pat, iar noi am ieșit. Noi nu am știut că a căzut tavanul peste ei. Au murit asfixiați acolo. Casa noastră era făcută dintr-un material care nu te omoară, din chirpici. Cădea peretele, rămânea restul. Dar aici a căzut tocmai pe pat, care s-a rupt și el, la rândul lui”, și-a amintit, cu tristețe, Sebastian Papaiani.

În ultimii ani, a locuit împreună cu soția sa Marcela, la Gruiu, într-o casă cu grădină și cu livadă, pe care a cumpărat-o în 2006.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre