Simona Ionescu / Redactor Șef

Ștefan Bănică Senior, vesel pe scenă, sfâșiat de necazuri acasă

Ștefan Bănică Senior, vesel pe scenă, sfâșiat de necazuri acasă
Era mereu cu zâmbetul pe buze și a înveselit generații de români. Ştefan Bănică Senior părea un boem alintat de succes, dar viața lui a fost plină de lovituri dure și drame.

Ştefan Bănică Senior a fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori și cântăreți români, din toate timpurile. Imposibil de imitat. A avut multe drame în viața lui, dar spectatorii nu le-au știut. Acum, fiul său Ștefan Bănică Junior este o mare vedetă, iar nepotul său, Radu Ștefan Bănică le calcă pe urme, frumos și talentat.

Ștefan Bănică Senior, vesel pe scenă, sfâșiat de necazuri acasă

A avut trei infarcte. Au venit ca urmare a necazurilor, dar și a meseriei. ”Problemele lui de sănătate au fost tributul pe care l-a plătit pentru eforturile pe care le făcea, pentru credinţa pe care a avut-o în profesie”, mai spunea Ștefan Bănică Junior, despre regretatul său tată, decedat la numai 61 de ani.

Data viitoare când vom fredona șlagăre ca ”Gioconda se mărită”, ”Îmi acordați un dans”, ”Cum am ajuns să te iubesc”, ”Hei, coșar, coșar”, ”Asta seară mă fac praf”, ”Of, inimioara”, ”Cântecul baiatului”, ”Cine umblă prin vecini”, ”Ce-aveți fetelor cu mine”, ”Ce te uiți așa la mine”, să vă amintiți că toate acestea sunt piese făcute celebre de către Ștefan Bănică Senior.

”Sunt un om care n-ar supăra pe nimeni niciodată şi care înţelege să dăruiască tuturor oamenilor un surâs, o glumă, o butadă. În tinereţe am fost un vagabond, mai bine zis un hoinar. Am iubit oamenii, vinul, fetele frumoase şi la fel de nătângi ca mine şi voi rămâne în acest lanţ vrăjit toată viaţa”, spunea Ștefan Bănică Senior.

Împreună cu Stela Popescu a interpretat roluri în spectacole de revistă şi divertisment, în duet. Șarmant și mereu pus pe glume, câștiga simpatia publicului din prima secundă când își făcea apariția.

A apucat să îl vadă pe fiul său Ștefan Bănică Junior pe aceeași scenă cu el, la fel de talentat.

Dramele din viața lui Ștefan Bănică Senior

Viaţa însă nu l-a scutit de lovituri dintre cele mai dure, pe care le-a ascuns de fiecare dată cu discreţie de ochii opiniei publice.

Ștefan Bănică Junior a declarat pentru Formula As că tatăl său, marele actor Ștefan Bănică Senior despre greutățile din viața tatălui său. „Tata era un tip care iubea viața și asta se simțea cel mai tare la el. Era un bonviveur, dar știa să-și ascundă necazurile, atunci când apăreau. De multe ori, viața lui n-a fost tocmai roz”, a declarat cântărețul. Într-adevăr, lui Ștefan Bănică Senior i-a murit a doua nevastă, mama, apoi fratele. În doar câțiva ani, familia lui a fost decimată.

Ștefan Bănică Jr. este fiul lui Ștefan Bănică și a Sandei Liteanu. Cei doi au divorțat la doar câțiva ani de la nașterea fiului lor, însă tatăl a rămas mereu într-o relație foarte apropiată cu fiul său.

A avut câte un copil cu fiecare dintre cele două soții ale sale,  ziarista Sanda Vlad-Liteanu și Irina, o creatoare de modă care a murit după o grea suferință, în 1985. Puțini știu că Ștefan Bănică nu e unicul său fiu. Acesta a avut un frate, mai mic cu opt ani, Alexandru Silviu. Alexandru avea 25 de ani când a murit într-un accident de mașină în 2001.

Ștefan Bănică Senior, biografia

Ştefan Bănică Senior a văzut lumina zilei în Călăraşi, pe 11 noiembrie 1933, într-o căsuţă modestă care există şi astăzi , însă aproape nimeni nu ştie că acolo s-a născut Ştefan Bănică senior, Ştefan Constantin Bănică, în acte.

Fiu de lăutar, Ștefan Bănică Senior ar fi trebuit să fie avocat. Tatăl său avusese mai multe procese și a fost impresionat de prestanța practicanților  acestei meserii.

A absolvit Institutul de Teatru din Capitală în 1955 şi în timpul studenţiei facea figuraţie la teatrele bucureştene. A jucat la Teatrul CFR, la Teatrul Regional Bucureşti, pe scena Teatrului Bulandra, la Teatrul Naţional Radiofonic.

Printre filmele în care a jucat se numără: Cel mai iubit dintre pământeni (1993), De ce trag clopotele, Mitică? (1982), Nea Mărin miliardar (1978), Păcală (1974), Brigada Diverse intră in acţiune (1970), Brigada Diverse in alertă (1971), Cîntecele mării (1970).

Cine vorbește de Pristanda, celebrul personaj al lui Caragiale, se gândește la Ștefan Bănică Senior care număra steagurile atât de nostim, încât nu a putut fi egalat până acum.


Mare război! Corina Chiriac versus medicul Pautov. Totul a pornit de la un leac băbesc anti-COVID

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre