Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretele Casei Albe. Simbolul democrației, plin de mistere

Secretele Casei Albe. Simbolul democrației, plin de mistere
Casa Albă este un adevărat simbol al democrației. Veche de peste 200 de ani, clădirea impunătoare găzduiește o mulțime de mistere. Iată care sunt secretele Casei Albe.

Pentru mai mult de două secole, Casa Albă a rămas ca un simbol al democrației și rezilienței în fața schimbărilor – un simbolism care are o intensitate deosebită în urma frământărilor alegerilor din 2020 și a consecințelor sale. Poveștile încorporate în decor, lucrări de artă, holuri și camere surprind momente colorate și răsturnări ocazionale din istoria americană. Care sunt secretele Casei Albe.

Cunoscută sub denumirea de „Conac Executiv” sau „Casa Președintelui” în timpul primului său secol, clădirea a fost arsă, reconstruită, renovată și extinsă în complexul pe care îl cunoaștem astăzi. John Adams a fost primul rezident al casei în 1800 (George Washington a locuit în Philadelphia cea mai mare parte a președinției sale, în timp ce a rămas puternic implicat în proiectarea și construcția noii case federale). 

Secretele Casei Albe. Roosevelt i-a dat numele cunoscut azi

Secretele Casei Albe
Casa Albă în urmă cu 100 de ani

Thomas Jefferson își avea biroul în ceea ce face acum parte din sufrageria de stat. În 1886, Grover Cleveland s-a căsătorit în Blue Room. Același spațiu în care James Monroe servise ceai și prăjituri cu liderii nativi americani din Marea Câmpie, cu șase decenii mai devreme. Apoi, în 1902, Theodore Roosevelt a ordonat o renovare completă de către McKim, Mead & White. Care a creat aripa de vest și locul așa cum există în prezent. De asemenea, el a botezat-o oficial „Casa Albă”. 

De-a lungul perioadelor și președinților, esența Casei Albe și a misiunii sale au rezistat, chiar dacă circumstanțele s-au schimbat. Președintele Biden a plasat un portret al lui Franklin D. Roosevelt deasupra mantalei biroului oval și a adus alte portrete și busturi istorice care semnalează viziunea sa pentru țară. Bineînțeles că a păstrat biroul, tăiat din lemnele unei nave de explorare britanice din secolul al XIX-lea. Istoria sa unică și alte aspecte neobișnuite ale Casei Albe oferă o privire asupra modului în care reședința de lucru întruchipează atât consistența, cât și schimbarea.

Biroul Resolute, un cadou de la regina Victoria 

Secretele Casei Albe

Dăruit de regina Victoria în 1880, Biroul Resolute a fost folosit într-o anumită măsură de majoritatea președinților încă de la Rutherford B. Hayes. Biroul de jumătate de tonă este construit din cherestea de stejar de la nava HMS Resolute. Special amenajată pentru explorarea arctică, nava făcea parte dintr-o expediție trimisă în 1852 pentru a-l căuta pe exploratorul pierdut Sir John Franklin. Acesta a pierit împreună cu mai mult de 100 de oameni într-o căutare nefericită de a găsi Pasajul Nord-Vest. Nava Resolute a fost abandonată și, trei ani mai târziu, a fost găsită în derivă în strâmtoarea Davis de către un balenier (navă pentru pescuit balene) american. A fost reparată și trimisă înapoi în Anglia cu mare fanfară. O parte din lemnele ei s-au întors în America decenii mai târziu, ca dar al reginei pentru președintele Hayes. John F. Kennedy a fost primul care l-a instalat în biroul Oval.

Secretele Casei Albe. Aceasta este de fapt gri 

Construită din gresie de proveniență locală, Casa Albă este, de fapt, de culoare gri, spune Matthew Costello, istoric senior la Asociația Istorică a Casei Albe. Pentru a proteja piatra poroasă de elemente, pietrarii au văruit casa în 1798, făcând-o puțin mai deschisă. Albul strălucitor al vopselei pe bază de plumb a sosit în 1818. La patru ani după ce britanicii au ars casa originală. De-a lungul timpului, s-au acumulat atât de multe straturi de vopsea încât a fost nevoie de 16 ani pentru a le scoate pe toate într-un proiect major de restaurare încheiat în 1996. Fiecare strat necesită 570 galoane de vopsea.

Portretul salvat din calea britanicilor

Foarte puține articole au supraviețuit de la Casa Albă de dinainte de 1814, când trupele britanice au ars-o în flăcări, împreună cu Capitolul, după victoria lor la Bătălia de la Bladensburg din timpul războiului din 1812. Unul dintre supraviețuitorii este portretul iconic al lui Gilbert Stuart din 1797 al lui George Washington. Pe acesta prima doamnă Dolley Madison a ordonat să-l salveze înainte de a fugi. Grupul care a salvat portretul a inclus un bărbat sclav numit Paul Jennings și un grădinar irlandez. Aceștia „l-au pus pe un vagon și l-au scos din oraș”, spune Costello. Portretul integral a fost returnat conacului reconstruit în 1817 și acum atârnă în camera de est.

Există pasaje secrete?

„Da și nu”, răspunde Costello cu voioșie. „Evident că pot vorbi doar despre cele care sunt cunoaștere publică.” Aceasta include un centru de comandă subteran – oficial Centrul de operațiuni de urgență al președintelui. Acesta a fost întrezărit în imagini, lansate în 2015, ale lui George W. Bush și ale personalului superior din 11 septembrie. Originile sale se regăsesc într-un adăpost pentru bombe care a fost construit sub Casa Albă după atacul Japoniei asupra Pearl Harbor în 1941. În ceea ce privește zvonurile istorice care au apărut despre tunelurile secrete pentru Abraham Lincoln – acestea, spune Costello, au fost demontate.

Foto: Facebook

Istoria bicicletei ajunge la muzeu. E de vizitat

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre