Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare iubită de credincioșii care o slăvesc pe Fecioara Maria. Acest moment amintește de ziua în care aceasta s-a arătat ascetului Andrei, în biserica Vlaherne din Constantinopol.
Tradiția spune că Andrei ar fi văzut-o pe Maica Domnului în jurul orei 4 dimineața, cum trecea prin ușile împărătești, alături de Sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul, urmați de un alai de sfinți în haine albe. Se spune că Maica Domnului a ajuns la amvon, a îngenuncheat și s-a rugat cu lacrimi în ochi pentru toți credincioșii. După ce a terminat rugăciunea, Preacurata s-a apropiat de altar, apoi s-a înălțat spre Cer și a atins cu acoperământul său pe toți credincioșii care se aflau în acel moment în biserică.
Nu vă certați cu nimeni în această zi
De 1 octombrie, nimeni nu are voie să măture, să spele, să țeasă sau să croiască. Evitați muncile de pe câmp, nu vă certați și nu supărați pe nimeni în această zi. Credincioșii trebuie să meargă la biserică în această zi, pentru a participa la Sfânta Liturghie. Aprindeți lumânări și rugați-vă pentru cei trecuți la cele veșnice. Nu e bine să vă tundeți în această zi, iar cine vrea să scape de suferințe și boli, țineți post, consumând doar hrană uscată și apă. Stropiți vitele cu apă sfințită pentru a fi sănătoase tot anul.
Rugăciune către Maica Domnului făcătoare de minuni
De 1 octombrie, credincioșii care au nevoie să-și scape din situații grele, e bine să citească această rugăciune, făcătoare de mari minuni.
„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, Împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi.
„Ție toate sunt cu putință de la Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine”
Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul, dacă tu, Stăpână, nu-L vei milostivi asupra noastră. Ție toate sunt cu putință de la Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.
„Și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății”
Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstorilor noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere. Judecătorilor, dreptate și necăutare la față.
Învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; soților, dragoste și înțelegere, fiilor, ascultare; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu. Celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească, neînfrânaților, înfrânare. Și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.
„Ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră”
Așa, Doamnă Preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii.
Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook