Simona Ionescu / Redactor Șef

20 noiembrie, Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Cine citește această rugăciune va scăpa de cele mai grave probleme

20 noiembrie, Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Cine citește această rugăciune va scăpa de cele mai grave probleme
An de an, pe 20 noiembrie, de ziua Sfântului Grigorie Decapolitul, credincioșii se strâng la Mănăstirea Bistrița din Vâlcea, să se roage la moașele făcătorului de minuni și să înalțe rugăciuni. Vor scăpa de cele mai mari necazuri.

Din cele mai vechi timpuri se spune că cei foarte bolnavi care se roagă cu sufletul curat Sfântului Grigorie Decapolitul plecau din acest loc vindecați. Cine are probleme și vrea să aibă parte loc de o minune, să citească și această rugăciune, aducătoare de mari bucurii.

„Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să-i izbăvească de isipitele celui viclean, Preacuvioase Grigorie, cu rugăciunile tale”

“Fericite Părinte, cine va spune pătimirile taie cele din sihăstrie? Cine va grăi nevoințele tale, luptele cu demonii și petrecerea cea grea, lacrimile și zdrobirea inimii? Postirea și lipsa de îmbrăcăminte, chinul provocat de gerul nopții și de vânturi, și arsura soarelui? Ai trăit în trup ca îngerii și acum pe toți credincioșii cu pomenirea ta îi veselești. Pentru care roagă-te lui Hristos Dumnezeu să-i izbăvească de ispitele celui viclean, Preacuvioase Grigorie, cu rugăciunile tale.

„Cine citește această rugăciune va scăpa de cele mai grave probleme, izgonind duhorile cele rele”

Toate cele pământești le-ai lăsat; pe cele stricăcioase și trecătoare nu le-ai luat în seamă. Cu poruncile lui Dumnezeu luminându-ți sufletul, Fericite Grigorie, împodobitu-te-ai cu strălucirea minții și în pustie ai voit a te sălășlui. Ai iubit desăvârșit pe Hristos Care, venind împreună cu Tatăl și cu Duhul, a făcut locaș întru tine. Și har de vindecări și de minuni ai primit, izgonind duhorile cele rele. Că te-a preamărit pe tine Hristos Dumnezeu, pe Care roagă-L, Preacuvioase, să mântuiască sufletele noastre.

Sfântul Grigorie Decapolitul, făcătorul de mari minuni

„Și, prin arătare de înger, ai luat biruință asupra demonilor”

De petrecerea cea împreună cu îngerii și de lumina vieții veșnice și de viața celor din lumină aducându-ți aminte, ai fugit din lume și crucea ta cu bucurie luând, părinte Grigorie, ai urmat Celui ce S-a răstignit pentru tine. Și, prin arătare de înger, ai luat biruință asupra demonilor, Preamărite, săvârșind minuni. Iar acum te veselești în lumina sfinților. Pentru aceasta mărim pomenirea ta, și ne rugăm ție: Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

„Prin înfrânare ai ajuns viața cea desăvârșită a faptelor bune; socotind pustia Ierusalimului cel ceresc”

Preacuvioase Părinte Grigorie, cu osârdie din pruncie spre fapte bune nevoindu-te, te-ai făcut vas ales al Sfântului Duh de la Care ai luat lucrarea minunilor. Ai îndemnat pe oameni să urască plăcerile. Și acum cu dumnezeiasca lumină mai curat fiind strălucit luminează și gândurile noastre, ale celor ce cu credință te lăudăm pe tine și cu dragoste ne închinăm sfintelor tale moaște.

Prin înfrânare ai ajuns viața cea desăvârșită a faptelor bune; socotind pustia Ierusalimului cel ceresc. Prin mulțimea ostenelilor ai primit vrednica răsplată. Dimpreună cu începătoriile cetelor cerești te bucuri, Preafericite, fiind moștenitor al bunătăților, celor veșnice și locuitor al Împărăției cerului. Pentru aceasta, purtătorule de Dumnezeu Grigorie, roagă-te Mântuitorului Hristos să împace lumea și să mântuiască sufletele noastre.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre