Visul oricărui credincios este să pună măcar o singură dată piciorul pe Muntele Athos. Dar accesul și acesta limitat este permis doar bărbaților, femeile nu vor păși niciodată în acest loc sfânt. De peste 1000 de ani, Muntele Athos a interzis accesul femeilor, acestea neavând voie să se apropie la mai puțin de 500 de metri de coastă.
Grădina Maicii Domnului
Una dintre tradiții este că Fecioara Maria a fost spulberată de vânt atunci când încerca să navigheze spre Cipru și a aterizat pe Muntele Athos. Și i-a plăcut atât de mult încât s-a rugat fiului ei să i-l dea ca fiind al Ei. Iar El a fost de acord. Încă se numește «Grădina Maicii Domnului», dedicată gloriei Preacuratei, Fecioara reprezentându-le pe femei pe Muntele Athos.
„Nu e lucru omenesc”
@medussa4u #parintelepimen #foryourpageofficiall #saajungapeforyou #saajungaundetrebuie #fyp #fypシ゚viral #foryou #viral #acasalamaruta
Invitat în podcast-ul lui Cătălin Măruță, părintele Pimen a povestit despre un moment tulburător, când Maica Domnului și-a arătat infinita putere la Muntele Athos. „Nu e lucru omenesc. Pe timpul împăratului Teodosie cel Mare, anul 400 și ceva, cel care a construit mănăstirea Vatopedu, a avut loc o minune.
Băiatul lui plecase de la Roma la Constantinopol. Și undeva, în mijlocul mării s-a ridicat furtuna, iar el a ieșit să vadă cum oamenii se luptă cu valurile. Dar un val puternic l-a aruncat în mare. Nu avea decât vreo 9-10 anișori. Fiind beznă și furtună, corăbierii n-au avut ce să facă, dar după ce s-a liniștit, au tras barca la uscat.
O femeie cu un prunc în brațe l-a luat din apa mării și l-a dus la mal
Deznădăjduiți cum să ajungă la împărat fără fiul lui. Deja se făcuse ziuă și la un moment dat după ce au coborât au văzut cum copilul dormea sub o tufă, la soare. L-au trezit bucuroși și l-au întrebat cum a ajuns acolo. Copilul a spus că în momentul în care a căzut în mare, o femeie cu un prunc în brațe, a zis că e Maica Domnului, l-a luat și l-a adus aici. Și i-a spus să stea liniștit că o să vină după el. Când a auzit împăratul cum l-a salvat Maica Domnului pe fiul său, a spus că vrea să facă acolo o mănăstire. Și a numit-o Vatopedu.
„Athosul are împărăteasă”
Vatos înseamnă rug sau tufă și pedi însemnă copil. Adică s-ar putea traduce copilul de sub tufă. După ce i-a pus icoanele, cealaltă fiică a împăratului, sora băiatului, a venit să se închine. Și când s-a îndreptat către icoana Maicii Domnului, Ea a devenit vie în icoană. Și i-a spus: oprește-te, închină-te și întoarce-te de unde ai venit. Și din momentul ăsta să nu mai intre femeie în Athos. Că Athosul are împărăteasă. Și de atunci s-a dat ordin și nici o femeie nu mai pune piciorul acolo”, a povestit părintele Pimen.
„Măi, femeie, de ce vii să smintești pe fiii mei? Nu ști că nu au voie femeile în Athos?”
Vremea a trecut și undeva, în jurul anilor 1500, după căderea Constantinopolului, fiica regelui Serbiei a fost silită, datorită conjuncturii politice să se mărite cu Sultanul. Condiția a fost să fie lăsată să rămână creștin ortodoxă. Cu mare iubire de Dumnezeu, aceasta lua icoanele, sfintele moaște și lucrurile sfinte din mănăstirile distruse de turci.
Așa au ajuns în mâinile ei și darurile Magilor către Mântuitor: aur, smirnă și tămâie. „Și ea ce s-a gândit. La mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos jumătate din călugări sunt sârbi, compatrioți de-ai mei. Ia să duc eu darurile astea. Și a spus că vrea să le ducă ea în mănăstire. Și a încălcat legea, fiind un kilometru de la mal către mănăstire. Și a pornit pe jos cu suita. Și exact la jumătatea cărării i-a apărut Maica Domnului în față.
Și i-a spus: <<Măi, femeie, de ce vii să smintești pe fiii mei? Nu ști că nu au voie femeile în Athos? Lasă-ți darurile tale și întoarce-te ca să nu pățești ceva>>. Astunci, s-a închibnat Maicii Domnului, și-a cerut iertare, a dat darurile părinților, s-a întors și a plecat. A doua mărturie a Fecioarei”, a mai spus părintele Pimen.
Alte locuri în care femeile sunt interzise
Templul Sabarimala din Kerala, statul Kerala din sud-vestul Indiei, este interzis femeilor cu vârste cuprinse între 10 și 50 de ani, adică la o vârstă la care ar putea avea concepe copii. În prezent, militanții încearcă să anuleze această interdicție la Curtea Supremă din India.
Muntele Omine din Japonia. Zona este considerată un loc sfânt de către adepții Shugendo și la Muntele Omine din Japonia. Shugendo este o religie populară japoneză, dar și un loc în care adepții de sex masculin își testează credința prin provocări fizice intense. De asemenea, Herbertstrasse, în cartierul roșu St Pauli din Hamburg, există pancarte pe care scrie: „Accesul este interzis minorilor sub 18 ani și femeilor.”
Sursă foto: the guardian
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook