Ocrotitoarea Moldovei, Cuvioasa Parascheva, este una dintre cele mai iubite sfinte ale românilor. Lucruri neștiute despre veșmintele acesteia.
Povestea necunoscută a coroanei de pe capul Cuvioasei Parascheva și a pernuțelor speciale din raclă. „Să-mi aduci un veșmânt”
Mii de credincioși s-au închinat până acum în fața moaștelor Cuvioasei Parascheva de la Iași și mulși credincioși se află în continuare în pelerinaj să se atingă de veșmântul Sfintei, cu totul și cu totul special, despre care se spune că este mare făcător de mari minuni.
Sunt puțini cei care știu că hainele ocrotitoarei Moldovei se schimbă anual, dar au existat momente când acest ritual a avut loc chiar și de mai multe ori pe an. Zeci de credincioși cărora Cuvioasa le-a îndeplinit dorințele au donat diverse materiale, care au fost ulterior luate și îngrijite de talentatele maici de la Mănăstirea Podgoria din Copou.
Moaștele Sfintei sunt înfășurate în trei rânduri de materiale
Sursele spun că s-ar fi adunat atât de mult material încât ar putea ajunge pentru zeci de ani de acum încolo.Sunt mulți credincioși care au mărturisit faptul că Sfânta li s-a arătat în vis și le-a spus: „Să-mi aduci un veşmânt!”. ”De doi ani nu am mai scos în prim-plan acest lucru pentru că foarte mulți oameni de bine au donat, iar numărul veșmintelor a crescut, s-au adunat foarte multe”, a declarat pentru bzi.ro Lucian Apopei, director de Comunicare la Arhiepiscopia Iașilor.
Hainele din acest an ale Sfintei sunt brodate cu motive aurii și mov, pe un material de catifea. Potrivit istoriei, cel mai vechi veșmânt datează din secolul al XVII-lea, perioadă când moaștele Sfintei Parascheva s-au adus în Moldova. Potrivit părinților de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, moaştele Sfintei Parascheva sunt înfăşurare în trei rânduri de materiale speciale, fiecare având în sigiliu.
Prima coroană a fost executată din argint și ornată cu pietre prețioase
Prima coroană care a fost așezată pe capul Sfintei a fost contemporană cu racla realizată în anul 1891. Confecționată din argint și îmbogățită cu pietre prețioase, coroana se păstrează astăzi în patrimoniul Moldovei și al Bucovinei.
O altă coroană realizată de data asta din aur a fost donată înainte de anul 2007 de o femeie din Piatra Neamț. Din nefericire însă, fiind prea subțire, nu a rezistat și s-a fisurat în mai multe locuri, dar există și acum în patrimoniul Mitropoliei.
Actuala coroană de pe capul Sfintei este din aur și acoperită cu pietre prețioase
Coroana care se află acum pe capul Cuvioasei Parascheva a fost comandată în anul 2007 de o altă credincioasă din București și confecționată în atelierele Monetăriei Statului după modelul din argint, are 1.700 g și este realizată din aur masiv de 18 karate, fiind acoperită cu pietre prețioase.
Și pernuțele din raclă sunt schimbate
Sunt puțini cei care știu că nu doar veșmintele Sfintei sunt schimbate, ci și două pernuțe speciale, una așezată sub capul Cuvioasei și cealaltă la picioarele acesteia. Pernuțele, care sunt brodate fie cu sfinți importanți din anul bisericesc, fie cu icoana Sfintei Parascheva, sunt primite tot de la credincioși.
Sursă foto:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook