Simona Ionescu / Redactor Șef

Semnal de alarmă. Omenirea va vedea catastrofe naturale extreme

Semnal de alarmă. Omenirea va vedea catastrofe naturale extreme
Nu este de glumă! Omenirea se îndreaptă rapid spre fenomene și catastrofe extreme în următorii ani. Experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) spun că acestea vor fi tot mai dese și mai violente.

Deja am văzut tornade pe continentul nostru, temperaturi mari în Siberia, ca în Dubai, ploi torențiale biblice și vijelii puternice. Pe de altă parte, a nins în deșert și sunt zone întinse de secetă extremă. Somonii din Pacific sunt fierți de vii. Este încă un semnal de alarmă pe care îl trag specialiștii în schimbări climatice.

Omenirea va vedea catastrofe naturale extreme

Fenomenele extreme vor fi tot mai dese și mai violente, spun experții ONU. Vor fi probleme din ce în ce mai mari pentru Omenire, cauzate de schimbările climatic.

Ei spun că acum este ”cod roșu” pentru Umanitate și că vom asista în curând la „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”. Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170.

ONU a publicat luni, 9 august, prima parte a celui de-al șaselea raport privind schimbările climatice. Experții au avut în cauzele și efectele pe care le au schimbările climatice.

Experții spun că incendiile de vegetație, inundațiile și vremea extremă, din ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat.

Aproape toți urșii polari vor muri în următorii 80 de ani, din cauza încălzirii globale
Somonii din Oceanul Parcific sunt fierți de vii din cauza apei prea calde
Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050

Câteva dintre concluziile raportului

  • Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900.
  • Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850.
  • Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971
  • Influența umană este „foarte probabil”, în proporție de 90%, principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice.
  • Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950. Evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.

Previziuni legate de schimbările climatice

  • Până în 2040, temperatura medie globală va crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900.
  • Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile ce au fost luate în calcul.
  • Va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”
  • Evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puțin annual.
  • Cel mai probabil, incendiile se vor înmulți în tot mai multe regiuni ale lumii. Sursa: evz.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre