Semnul care a anunțat moartea lui Nicolae Labiș. Poetul a murit după 2 luni

A apărut din nordul Bucovinei și a devenit în scurt timp un poet național. Cine nu a lăcrimat când a citit ”Moartea căprioarei”? Un mare talent care a murit absurd, într-un accident stupid, de tramvai. Cu două luni înainte a primit un semn ciudat. Nicolae Labiș a fost apreciat de la 17 ani și i-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu și Camil Petrescu.
Nicolae Labiș s-a născut în casa unor învățători, la Mălini, în Bucovina, iar de la 5 ani știa să citească. Casa în care a crescut este acum muzeu care respectă întocmai mediul în care a trăit poetul primii ani de viață.
Aici s-ar fi arătat semnul că ceva teribil se va întâmpla curând. În vara anului 1956, după cum povestea sora poetului, Margareta Labiş, casa din Mălini a fost lovită brusc de un fulger.
„Fulgerul a intrat printr-un colţ al casei, a dansat peste patul în care dormeau părinţii. Nu a aprins casa, ci a intrat ca un laser. A lăsat ca o gaură mică în colţul de sus al camerei. A dansat peste pat. Aşchiile incandescente ale tencuielii au pârlit puţin o carpetă, faţa de plapumă, şi s-a retras. Ca în filmele din acelea SF”, scrie evz.ro
Acest incident straniu a fost o inspirație pentru tânărul Nicolae Labiș. „Ți-a însemnat natura, prin trăsnet, unde stai/ Zdrelindu-ţi-o cu flăcări primejdioase, casa/ E semn de neastâmpăr şi de noroc să-l ai/ Până când neagra doamnă îţi va întinde coasa.”
La doar câteva luni după acest episod, poetul murea absurd. Margareta Labiș povestea: ,,Mălinul din curtea casei părinteşti şi-a aplecat crengile înflorite şi tulpina spre fereastra camerei, iar în primăvara următoare (n.r. – la câteva luni după moartea lui), s-a uscat”.
În nopatea de 9/10 decembrie 1956, la scurt timp după aniversarea împlinirii a 21 de ani, Nicolae Labiș a suferit un accident de tramvai.
“Fratele meu a murit în brațele mele. Eram singură cu el. S-a întâmplat în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1956, în cea mai lungă noapte a anului”, a mărturisit Margareta Labiș.
Ea nu a fost deloc convinsă că moartea fratelui său a fost un accident. “E un mister. Nu, nu a fost un banal accident”, a spus Margareta Labiș. Ipoteza asasinatului de către un agent de Securitate care l-ar fi împins din tramvai a inspirat mai multe cărți. Una una dintre cele mai cunoscute fiind cea scrisă de poetul Cezar Ivănescu.
Reputația tânărului poet a crescut după moarte, fiind perceput ca simbolul unei noi generații, numită „generația Labiș”. Sursa foto: Muzeul Bucovina
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook