Semnul care a anunțat moartea lui Nicolae Labiș. Poetul a murit după 2 luni

A apărut din nordul Bucovinei și a devenit în scurt timp un poet național. Cine nu a lăcrimat când a citit ”Moartea căprioarei”? Un mare talent care a murit absurd, într-un accident stupid, de tramvai. Cu două luni înainte a primit un semn ciudat. Nicolae Labiș a fost apreciat de la 17 ani și i-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu și Camil Petrescu.
Nicolae Labiș s-a născut în casa unor învățători, la Mălini, în Bucovina, iar de la 5 ani știa să citească. Casa în care a crescut este acum muzeu care respectă întocmai mediul în care a trăit poetul primii ani de viață.
Aici s-ar fi arătat semnul că ceva teribil se va întâmpla curând. În vara anului 1956, după cum povestea sora poetului, Margareta Labiş, casa din Mălini a fost lovită brusc de un fulger.
„Fulgerul a intrat printr-un colţ al casei, a dansat peste patul în care dormeau părinţii. Nu a aprins casa, ci a intrat ca un laser. A lăsat ca o gaură mică în colţul de sus al camerei. A dansat peste pat. Aşchiile incandescente ale tencuielii au pârlit puţin o carpetă, faţa de plapumă, şi s-a retras. Ca în filmele din acelea SF”, scrie evz.ro
Acest incident straniu a fost o inspirație pentru tânărul Nicolae Labiș. „Ți-a însemnat natura, prin trăsnet, unde stai/ Zdrelindu-ţi-o cu flăcări primejdioase, casa/ E semn de neastâmpăr şi de noroc să-l ai/ Până când neagra doamnă îţi va întinde coasa.”
La doar câteva luni după acest episod, poetul murea absurd. Margareta Labiș povestea: ,,Mălinul din curtea casei părinteşti şi-a aplecat crengile înflorite şi tulpina spre fereastra camerei, iar în primăvara următoare (n.r. – la câteva luni după moartea lui), s-a uscat”.
În nopatea de 9/10 decembrie 1956, la scurt timp după aniversarea împlinirii a 21 de ani, Nicolae Labiș a suferit un accident de tramvai.
“Fratele meu a murit în brațele mele. Eram singură cu el. S-a întâmplat în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1956, în cea mai lungă noapte a anului”, a mărturisit Margareta Labiș.
Ea nu a fost deloc convinsă că moartea fratelui său a fost un accident. “E un mister. Nu, nu a fost un banal accident”, a spus Margareta Labiș. Ipoteza asasinatului de către un agent de Securitate care l-ar fi împins din tramvai a inspirat mai multe cărți. Una una dintre cele mai cunoscute fiind cea scrisă de poetul Cezar Ivănescu.
Reputația tânărului poet a crescut după moarte, fiind perceput ca simbolul unei noi generații, numită „generația Labiș”. Sursa foto: Muzeul Bucovina
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook