Simona Ionescu / Redactor Șef

Semnul care a anunțat moartea lui Nicolae Labiș. Poetul a murit după 2 luni

Semnul care a anunțat moartea lui Nicolae Labiș. Poetul a murit după 2 luni
Nu vom cunoaște poate niciodată de ce poetul Nicolae Labiș a murit la doar 21 de ani. Accident, întâmplare, crimă. Toate au fost luate în discuție. Sora lui a spus că a primit un semn înainte de a muri.

A apărut din nordul Bucovinei și a devenit în scurt timp un poet național. Cine nu a lăcrimat când a citit ”Moartea căprioarei”? Un mare talent care a murit absurd, într-un accident stupid, de tramvai. Cu două luni înainte a primit un semn ciudat. Nicolae Labiș a fost apreciat de la 17 ani și i-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu și Camil Petrescu.

Nicolae Labiș a fost apreciat de la 17 ani și i-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu și Camil Petrescu

Premoniție sau întâmplare. Semnul care a anunțat moartea lui Nicolae Labiș

Nicolae Labiș s-a născut în casa unor învățători, la Mălini, în Bucovina, iar de la 5 ani știa să citească. Casa în care a crescut este acum muzeu care respectă întocmai mediul în care a trăit poetul primii ani de viață.

Aici s-ar fi arătat semnul că ceva teribil se va întâmpla curând. În vara anului 1956, după cum povestea sora poetului, Margareta Labiş, casa din Mălini a fost lovită brusc de un fulger.

„Fulgerul a intrat printr-un colţ al casei, a dansat peste patul în care dormeau părinţii. Nu a aprins casa, ci a intrat ca un laser. A lăsat ca o gaură mică în colţul de sus al camerei. A dansat peste pat. Aşchiile incandescente ale tencuielii au pârlit puţin o carpetă, faţa de plapumă, şi s-a retras. Ca în filmele din acelea SF”, scrie evz.ro

Acest incident straniu a fost o inspirație pentru tânărul Nicolae Labiș. „Ți-a însemnat natura, prin trăsnet, unde stai/ Zdrelindu-ţi-o cu flăcări primejdioase, casa/ E semn de neastâmpăr şi de noroc să-l ai/ Până când neagra doamnă îţi va întinde coasa.”

La doar câteva luni după acest episod, poetul murea absurd. Margareta Labiș povestea: ,,Mălinul din curtea casei părinteşti şi-a aplecat crengile înflorite şi tulpina spre fereastra camerei, iar în primăvara următoare (n.r. – la câteva luni după moartea lui), s-a uscat”.

Casa în care a crescut Nicolae Labiș este acum muzeu

Cum a murit Nicolae Labiș

În nopatea de 9/10 decembrie 1956, la scurt timp după aniversarea împlinirii a 21 de ani, Nicolae Labiș a suferit un accident de tramvai.

  • Ipoteza oficială a accidentului de tramvai este că Nicolae Labiș, aflat în stare de ebrietate, a alunecat fatal între bordura și platforma stației de tramvai de la Colțea. A fost prins între grătarele celor două vagoane ale tramvaiului.
  • Balerina Maria Polevoi, cu care poetul și-a dat întâlnire în acea noapte, a susținut că ceea ce s-a întâmplat pe refugiul de la Colțea a fost un simplu accident.
  • Vatmanul tramvaiului, Udroiu Marin, care a spus și el că a fost un accident. ”Când a ajuns la circa 4 metri de capătul refugiului de tramvai, înainte de a opri tramvaiul pe loc, Labiș Nicolae a luat tramvaiul din mers. S-a urcat pe la ușa din față a remorcii. Neputând ținându-se a căzut jos apucându-l platforma remorcii și scara. La țipetele publicului tramvaiul a oprit după care a fost scos de sub scară și transportat la Spitalui Colțea. Se afla sub influența băuturilor alcoolice.”
  • S-a vorbit și despre un eventual asasinat ececutat de un agent de Securitate.
  • Un prieten, Mihai Stoian, a spus cu totul altceva. ”La spital Labiș mi-a povestit cum s-a consumat accidentul. Îmi aduc aminte că vorbea despre o scurtă vizită la Capșa, apoi însoțit de doi bărbați și o femeie, balerină a vrut să ia un tramvai. Nu spre casă, spre casa femeii. A încercat să se urce prin față la clasa a doua, dar cineva l-ar fi îmbrâncit. În ultima secundă, s-a prins de grătarul intermediar, dintre vagoane. «Țineam ochii mari deschiși și vedeam cum, din capul meu izbit de caldarâm, ies scântei»”.
  • În ciuda eforturilor medicilor și o mobilizare spirituală a colegilor săi scriitori,  starea lui s-a înrăutățit. La 22 decembrie 1956, la ora 2 dimineața, a decedat.

A murit în brațele surorii

“Fratele meu a murit în brațele mele. Eram singură cu el.  S-a întâmplat în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1956, în cea mai lungă noapte a anului”, a mărturisit Margareta Labiș.

Ea nu a fost deloc convinsă că moartea fratelui său a fost un accident. “E un mister. Nu, nu a fost un banal accident”, a spus Margareta Labiș. Ipoteza asasinatului  de către un agent de Securitate care l-ar fi împins din tramvai a inspirat mai multe cărți. Una una dintre cele mai cunoscute fiind cea scrisă de poetul Cezar Ivănescu.

Reputația tânărului poet a crescut după moarte, fiind perceput ca simbolul unei noi generații, numită „generația Labiș”. Sursa foto: Muzeul Bucovina


Poeta Otilia Cazimir, o poveste tulburătoare de dragoste cu George Topârceanu

Marea balerină s-a sinucis din prea multă dragoste. Nu putea trăi fără soțul ei, poetul Ștefan Augustin Doinaș

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre