Simona Ionescu / Redactor Șef

Poeta Otilia Cazimir, o poveste tulburătoare de dragoste cu George Topârceanu

Poeta Otilia Cazimir, o poveste tulburătoare de dragoste cu George Topârceanu
Otilia Cazimir a fost supranumită „poeta sufletelor simple”. S-a făcut remarcată mai ales pentru versurile și pentru gingașele povești pentru copii. A trăit o poveste de dragoste tulburătoare.

Otilia Cazimir este una dintre dintre puținele femei care și-au lăsat amprenta asupra poeziei românești. Vă amintiți ”Baba Iarna intră-n sat”? L-a întâlnit pe George Topârceanu pe când avea 17 ani.  S-a îndrăgostit iremediabil, dar acesta era căsătorit.

Poeta Otilia Cazimir, îndrăgostită de George Topârceanu

Otilia Cazimie se numea, de fapt, Alexandrina Gavrilescu. S-a născut într-un sătuc din județul Neamț. Era al cincilea copil al familiei de învățători. Un copil studios și sfios, a studiat la Facultatea de Litere și Filosofie la Iași. Încă nu împlinise 18 ani când a debutat în revista ”Viața românească”, cu o poezie. Era îndrăgostită iremediabil de tânărul poet George Topârceanu, mai mare cu 8 ani decât ea.

Totuși, cei doi au ales să-și ascundă relația pentru că poetul era căsătorit. O legătură întreruptă și de distanță, în perioada în care poetul a fost prizonier de război în Bulgaria (1916-1918).

George Topîrceanu se căsătorise în anul 1912 cu învățătoarea Victoria Iuga, cu care avea un fiu, Gheorghe. În cele din urmă, căsnicia cu pricina s-a destrămat după puțină vreme. Câțiva ani mai târziu, poetul se mută în casa Otiliei Cazimir din Iași.

Autorul volumului ”Balade vesele și triste” a murit în urma unui cancer hepatic, la vârsta de 51 de ani (1937), după mulți ani petrecuți alături de frumoasa poetă.

Amintirea bărbatului iubit a rămas ca o icoană în casa femeii. Era prezent pretutindeni, pe banca din grădină, în cadrele de pe pereţi şi de pe birou, cum reiese din poeziile ei.

Otilia s-a îndrăgostit iremediabil de poetul George Topârceanu, dar acesta era căsătorit

Cine a ”botezat-o” pe Otilia Cazimir

Alexandrina Gavrilescu evita să-și semneze lucrările, la începutul carierei. Prefera să-și marcheze creațiile cu trei steluţe. Mihail Sadoveanu şi Garabet Ibrăileanu, coordonatorii de la “Viața românească”, s-au gândit că este nevoie de un pseudonim pentru talentata poetă.

Ibrăileanu i-a dat numele de familie al primei sale iubiri din copilărie, o domnișoară Cazimir. Mihail Sadoveanu o botează Otilia, după același criteriu sentimental.

Poeta a păstrat numele, dar le-a dezvăluit „nașilor săi” că nu i-a plăcut niciodată pseudonimul.

„Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. Cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă”, a mărturisit poeta.

Otilia Cazimir a scris zeci de volume de poezii, proză și a tradus din cei mai mari scriitori francezi și ruși.

Moartea misterioasă a scriitoarei

Cauza exactă a morții Otiliei Cazimir nu este cunoscută. Însă se știe că suferea de mai multe boli care au măcinat-o de-a lungul anilor. Printre afecțiunile cunoscute s-au numărat: dezechilibru glandular, hipercalcemie, hipertensiune, stare rea a ficatului și surmenaj accentuat. Se bănuia că avea și probleme cardiace. A murit la 73 de ani, în noaptea de 7 spre 8 iunie 1967 la ora 2:30.


Tudor Arghezi a vândut cireşe pentru a supravieţui şi a scris pe hârtie igienică

Marea balerină s-a sinucis din prea multă dragoste. Nu putea trăi fără soțul ei, poetul Ștefan Augustin Doinaș

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre