Poeta Otilia Cazimir, o poveste tulburătoare de dragoste cu George Topârceanu

Poeta Otilia Cazimir, o poveste tulburătoare de dragoste cu George Topârceanu
Otilia Cazimir a fost supranumită „poeta sufletelor simple”. S-a făcut remarcată mai ales pentru versurile și pentru gingașele povești pentru copii. A trăit o poveste de dragoste tulburătoare.

Otilia Cazimir este una dintre dintre puținele femei care și-au lăsat amprenta asupra poeziei românești. Vă amintiți ”Baba Iarna intră-n sat”? L-a întâlnit pe George Topârceanu pe când avea 17 ani.  S-a îndrăgostit iremediabil, dar acesta era căsătorit.

Poeta Otilia Cazimir, îndrăgostită de George Topârceanu

Otilia Cazimie se numea, de fapt, Alexandrina Gavrilescu. S-a născut într-un sătuc din județul Neamț. Era al cincilea copil al familiei de învățători. Un copil studios și sfios, a studiat la Facultatea de Litere și Filosofie la Iași. Încă nu împlinise 18 ani când a debutat în revista ”Viața românească”, cu o poezie. Era îndrăgostită iremediabil de tânărul poet George Topârceanu, mai mare cu 8 ani decât ea.

Totuși, cei doi au ales să-și ascundă relația pentru că poetul era căsătorit. O legătură întreruptă și de distanță, în perioada în care poetul a fost prizonier de război în Bulgaria (1916-1918).

George Topîrceanu se căsătorise în anul 1912 cu învățătoarea Victoria Iuga, cu care avea un fiu, Gheorghe. În cele din urmă, căsnicia cu pricina s-a destrămat după puțină vreme. Câțiva ani mai târziu, poetul se mută în casa Otiliei Cazimir din Iași.

Autorul volumului ”Balade vesele și triste” a murit în urma unui cancer hepatic, la vârsta de 51 de ani (1937), după mulți ani petrecuți alături de frumoasa poetă.

Amintirea bărbatului iubit a rămas ca o icoană în casa femeii. Era prezent pretutindeni, pe banca din grădină, în cadrele de pe pereţi şi de pe birou, cum reiese din poeziile ei.

Otilia s-a îndrăgostit iremediabil de poetul George Topârceanu, dar acesta era căsătorit

Cine a ”botezat-o” pe Otilia Cazimir

Alexandrina Gavrilescu evita să-și semneze lucrările, la începutul carierei. Prefera să-și marcheze creațiile cu trei steluţe. Mihail Sadoveanu şi Garabet Ibrăileanu, coordonatorii de la “Viața românească”, s-au gândit că este nevoie de un pseudonim pentru talentata poetă.

Ibrăileanu i-a dat numele de familie al primei sale iubiri din copilărie, o domnișoară Cazimir. Mihail Sadoveanu o botează Otilia, după același criteriu sentimental.

Poeta a păstrat numele, dar le-a dezvăluit „nașilor săi” că nu i-a plăcut niciodată pseudonimul.

„Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. Cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă”, a mărturisit poeta.

Otilia Cazimir a scris zeci de volume de poezii, proză și a tradus din cei mai mari scriitori francezi și ruși.

Moartea misterioasă a scriitoarei

Cauza exactă a morții Otiliei Cazimir nu este cunoscută. Însă se știe că suferea de mai multe boli care au măcinat-o de-a lungul anilor. Printre afecțiunile cunoscute s-au numărat: dezechilibru glandular, hipercalcemie, hipertensiune, stare rea a ficatului și surmenaj accentuat. Se bănuia că avea și probleme cardiace. A murit la 73 de ani, în noaptea de 7 spre 8 iunie 1967 la ora 2:30.


Tudor Arghezi a vândut cireşe pentru a supravieţui şi a scris pe hârtie igienică

Marea balerină s-a sinucis din prea multă dragoste. Nu putea trăi fără soțul ei, poetul Ștefan Augustin Doinaș

Recomandarile noastre