Sfânta Muceniță Tatiana, supusă la chinuri cumplite pentru credința ei

Sfânta Muceniță Tatiana, supusă la chinuri cumplite pentru credința ei
Pe 12 ianuarie este prăznuită Sfânta Muceniță Tatiana care a fost schingiută pentru credința ei. A fost biciuită, i s-au scos ochii, aruncată în foc și, în cele din urmă, decapitată.

Sfânta Muceniță Tatiana s-a născut din părinţi credincioşi. Tatăl ei a fost consul şi se bucura de multă cinste în senatul roman, dar fără a se ştie că este creştin.

Sfânta Muceniță Tatiana, supusă la chinuri cumplite

Sfânta Muceniţă Tatiana a trăit în vremea împăratului Alexandru Sever (222-235).

Tatiana a fost educată în credința creștină. Crescând, Tatiana nu a dorit să se căsătorească, rămânând mireasă a lui Hristos, scrie calendarulortodox.ro.

Părinții au acceptat hotărârea fiicei lor, binecuvântând-o. Tatiana a ajuns diaconiţă a Bisericii din Roma, ajutând la catehizarea şi botezarea femeilor.

În vremea aceea, deşi împăratul nu prigonea el însuşi pe creștini, totuși închidea ochii în fața abuzurilor dregătorilor săi.

Pornindu-se prigoană din partea necredincioşilor, Tatiana a mărturisit că este creştină, a fost prinsă şi dusă în templul zeului Apolo.

Capul Sfântei Mucenițe Tatiana se află azi în Catedrala Mitropoliei Olteniei din Craiova

Rugându-se Sfânta lui Dumnezeu, idolul a căzut la pământ, sfărâmându-se, la fel şi o parte din templu.

Din porunca dregătorilor, a fost supusă la chinuri cumplite: bătăi, scoaterea ochilor, goliciunea trupului, scrijelirea pe trup cu brice, aruncarea în temniţă, tăierea sânilor, aruncarea la fiare sălbatice, spânzurarea şi strujirea trupului, aruncarea în foc.

Dar toate le-a îndurat de parcă nu simţea nici o durere. În timp ce era schingiuită, propovăduia celor de faţă despre puterea şi chemarea Mântuitorului, astfel încât mulţi păgâni s-au creștinat pe loc.

De aceea, Sfânta Muceniță Tatiana și tatăl ei au fost decapitați.

În secolul al XVI-lea, Sfântul Voievod Neagoe Basarab (1512-1521) a adus capul Sfintei în ţara noastră.

Acesta se află azi în Catedrala Mitropoliei Olteniei din Craiova.


De ce a plâns Kate Middleton? S-a întâmplat înainte de nunta cu prințul William

Recomandarile noastre