Simona Ionescu / Redactor Șef

Sfântul Nicolae ajută fetele sărace să se mărite, dar și văduvele și orfanii. Iată ce trebuie să faceți de ziua acestuia

Sfântul Nicolae ajută fetele sărace să se mărite, dar și văduvele și orfanii. Iată ce trebuie să faceți de ziua acestuia
Sfântul Nicolae, unul unul dintre cei mai iubiți sfinți ai creștinătății apare în tradițiile românești pe un cal alb. Trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii.

Apără soldații în vreme de război, de aceea e invocat în timpul luptelor și are grijă de femeile sărmane să-și găsească rostul în viață. Dar Sfântul Nicolae e și stăpânul apelor, care salvează corăbierii de la înec.

Sfântul Nicolae ajută fetele sărace să se mărite, dar și văduvele și orfanii. Iată ce trebuie să faceți de ziua acestuia

Ziua de 6 decembrie este un moment mult așteptat de toată creștinătatea, care-l slăvește așa cum se cuvine pe Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni. Ziua e plină de tradiții și superstiții care se păstrează cu sfințenie din cele mai vechi timpuri. Legenda Sfântului este legată de trei fete sărace, care nu puteau să-și găsească un bărbat, pentru că nu aveau zestre.

Pus în această situație, tatăl lor a fost nevoit să ia o decizie drastică: să le vândă unor bărbați înstăriți. Sfântul Nicolae a aflat necazul care s-a abătut asupra lor și a aruncat prin fereastră, fiecăreia dintre ele – în noaptea de 5 spre 6 decembrie -, câte un săculeţ de bani.

Din întâmplare, săculeții au căzut fie în ghetele fetelor, fie în ciorapii găuriți, puși la uscat. De atunci s-a păstrat obiceiul ca darurile să fie puse în aceste locuri.

În noaptea Sfântului Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi

Tradiția spune că în noaptea Sfântului Nicolae credincioșii pun în apă crenguțe de pomi fructiferi. Acestea se așează lângă icoane, iar tradiția spune că vor înflori până de Anul Nou. Se spune că după cât de mult înflorește crenguța, așa va fi recolta de bună de fructe în noul an.

De asemenea, această crenguță este și dovada iertării greșelilor, mai spune tradiția. Și acum la sate s-a păstrat obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă o gazdă. Acolo unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun şi de Anul Nou. Tot tradiția spune ca fetele care nu s-au căsătorit sau văduvele, precum și copiii orfani să se roage Sfântului și le va soartă bună.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre