Sfântul Valentin, real sau marketing?

Sfântul Valentin, real sau marketing?
În jurul datei de 14 februarie, auzim despre Sărbătoarea Sfântului Valentin, Valentine’s Day, cunoscută şi ca Ziua îndrăgostiţilor. Sfântul Valentin, real sau marketing?

Americanii celebrează „St. Valentine’s Day” (Ziua Sfântului Valentin) în fiecare an pe 14 februarie. Este Ziua Îndrăgostiților. Foarte multe popoare au împrumutat această sărbătoare, inclusiv românii. Este un prilej foarte bun pentru stimularea cumpărăturilor. Inimioare, pernuțe, trandafiri roșii, ciocolată.

Sfântul Valentin, real sau marketing?

Dacă verificăm această dată în calendarul ortodox putem observa că Sfântul Valentin este de negăsit.

A fost scos din calendar în 1969 din cauza ambiguitățîi datelor referitoare atât la persoana sa, cât și la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. În prezent, la 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinții Chiril și Metodie.

Însă, în cultura americană Sfântul Valentin este momentul revenirii la viaţă, al reînvierii naturii şi deci al iubirii născătoare de viaţă.

Astfel, Sfântul Valentin a devenit patronul logodnicilor, iar în limba engleză Valentin este chiar un cuvânt sinonim pentru “îndrăgostiţi”, “Sweetheart”.

Cine a fost Sfântul Valentin

Biserica romano-catolică are doi sfinţi Valentin martirizati se pare la aceeaşi dată.

Un preot din cetatea Romei care a fost martirizat la 14 februarie 268 din ordinul prietenului său, împăratul Claudiu Gotul, pentru că a convertit la creştinism pe prefectul Ateriu şi toată familia lui, scrie basilica.ro.

Încă din vremea vieții sale s-a arătat mare făcător de minuni și vindecător de boli. A tămăduit persoane importante din Imperiul Roman.

În urma acestor minuni, mulți s-au botezat și au crezut în Mântuitorul Hristos. Avem și noi părticele din sfintele moaște ale Sfântul Valentin.

Acestea au fost dăruite românilor în 2005 de către Episcopia din Terni. Astăzi se află la Biserica Delea-Nouă Calist din București.

Alți sfinți cu numele de Valentin se află în calendarul creștin ortodox în data de 10 februarie (Sfânta Valentina), 24 octombrie, 24 aprilie, 6 iulie și 18 iulie. Sursa: crestinortodox.ro


Antonia și Alex Velea vorbesc despre piedica ivită, ce stă în calea nunții lor. Când se va sfârși concubinajul

Exclusiv. Cum arată femeia care l-a făcut cel mai invidiat tătic pe Codin Maticiuc. Imaginile spun totul