Sfântul Vasile, 1 ianuarie. Ce trebuie să faceți în această zi sfântă ca să vă meargă bine tot anul

Sfântul Vasile, 1 ianuarie. Ce trebuie să faceți în această zi sfântă ca să vă meargă bine tot anul
Potrivit tradiției, Sfântul Vasile s-ar fi rugat Domnului să îi dea o zi care să fie doar a lui. Iar Domnul i-ar fi dat prima zi a anului.

Bucuros, pentru a-i mulțumi Domnului, Sfântul Vasile, considerat „păzitor de duhuri rele”, se spune că ar fi legat o crenguță de busuioc de toarta unui clopoțel și i-a urat numai de bine lui Dumnezeu. Tradiția spune că din acel moment există obiceiul de a ura de 1 ianuarie.

Spargeți un pahar alb

Zi de mare însemnătate pentru toți creștinii, sărbătoarea Sfântului Vasile e plină de obiceiuri și superstiții care se păstrează cu sfințenie. Bătrânii spun că pentru a avea noroc tot anul, pe 1 ianuarie e bine să vărsați vin pe masa, să spargeți un pahar alb, să răsturnați cutia cu chibrituri și să dați de pomană unui sărac. Și să aveți grijă ca prima persoană care vă intră în casă să fie un bărbat.

Puneți un ban de argint sau de aur în prosopul cu care vă ștergeți

De asemenea, în ziua Sfântului Vasile după ce vă spălați pe față, e important să vă ștergeți cu un prosop în care ați pus un ban de aur sau argint. Astfel, veți fi curat și sănătos tot anul. Dar aveți grijă să nu dormiți, pentru că veți fi leneși întregul an.

Fierbeți un cap de porc

Tot tradiția spune că pentru un an bogat, fiecare familie trebuie să fiarbă un cap de porc. Iar la prima oră a dimineții zilei de 1 ianuarie, să luați în mână obiectul cu care lucrați în timpul anului. Mânuiți de trei ori pentru a avea spor la muncă în anul care tocmai a început. Beți mai mult vin de ziua Sfântului Vasile, pentru a avea obrajii roșii.

De 1 ianuarie se înnoiesc toate

Potrivit tradiției populare, cum va fi prima zi din an, așa va fi tot anul. Dacă va ninge, va fi belșug, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoși. Pentru că de 1 ianuarie se înnoiesc toate, e bine să vă puneți o dorință ca să vă meargă bine. Copiii merg cu sorcova în această zi, pentru a le ura oamenilor sănătate și bogăție.

Recomandarile noastre