Simpozion de artă la Berzasca. Au venit pictori de pe ambele maluri ale Dunării

Simpozion de artă la Berzasca. Au venit pictori de pe ambele maluri ale Dunării
Pictori de pe ambele maluri ale Dunării au participat, săptămânile trecute, la simpozionul de creație de la Berzasca, eveniment curatoriat de artistul vizual timișorean Costin Brăteanu.

International Art Symposium Berzasca II / 2022 a exploatat, toamna aceasta, frumusețea Dunării în zona localității care i-a dat numele.

„Întinderea Dunării nu poate  fi cuprinsă cu privirea. Ci doar cu gândul. Astfel că participanții au tradus priveliştea în limbaj plastic asumându-şi oportunități şi riscuri estetice pe măsură. La Berzeasca, conjuncția favorabilă dintre locație, măreția Dunării și toamnă induce trăiri adânci. Dintr-o singură privire, într-o singură clipă, timpul se dilată. Privitorul experimentează sentimentul dezpovărării de cotidian și regăsirii de sine, de fiecare dată altul”, mărturisește curatorul taberei de creație

Participanți, pictori de pe ambele maluri ale Dunării

La simpozionul de artă cu participare internațională – dar și atelier de creație, au răspuns invitației pictori de pe ambele maluri ale Dunării. Aceștia au produs  lucrări în acord cu locația și vremea, într-o diversitate largă de stiluri, manifestând consecvență și inovație, implicare, dar și actualizare creativă.

„Pe timpul desfășurării simpozionului, artiștii au explorat profunzimea și nuanțele sentimentului de toamnă exprimând în înțelesuri cuprinzătoare noblețea solitudinii. Totodată s-au discutat idei și modalități de upgradare artistică, direcții de înaintare ale picturii/artei contemporane. S-a dezbătut asupra stilului ca modalitate de finalizare a ineditului. Și totul într-o ambianță confortabilă.

Simpozionul de la Berzasca aflat la a doua ediție a prilejuit (pe lângă dezbateri) consolidarea matricei de creatie proprii prin producerea de lucrări care îi individualizează pe artiștii în peisajul artei plastice contemporane”, a mai arătat Costin Brăteanu.

Operele de artă reconstituie traseul artistic al participanților

La finalul simpozionului, diversitatea tematică a lucrărilor a demonstrat discernământul artistic al participanților, iar simpozionul s-a dovedit a fi un eveniment având la bază amestecul de sensibilitate, inteligență, cultură, gust și intuiție al artiștilor permițând privitorului să-și construiască o reprezentare a zonei turistice flexibilă și bine articulată.

Totodată, simpozionul a reprezentat ocazia de a se reconstitui traseul artistic al participanților punctând detalii revelatoare din creație, dar și argumentând  formule de exprimare ce îi definesc.

Ce transmit artiștii participanți prin lucrările lor

Costin Brăteanu: Folosindu-se de tehnica mixtă, avem reprezentată viziunea despre natură înfățișată misterios, subtil și care fascinează antrenând imaginația în fabulos. Această manieră conturează punctul de vedere propriu asupra Dunării la Berzeasca: unitate între apă, pământ, vegetație și cer.

Sarah Miulescu: Sintagmă cromatică impregnată de irealitate  în care conturul, adâncimea volumetrică, întretăierea și concurența tușelor, dimpreună cu un colorit în alăturări compatibile se întregesc.

Dragoljub Firulović: Reluând o temă mai veche, o up-gradează într-o viziune nouă în care într-un context tern receptăm bogația multicoloră a subsolului, în fapt jocul dintre aparență și claritate exprimat prin contrastul între suprafață și profunzime.

Gabriel Chaplin: Planta luxuriantă fără legătură cu vegetația din zonă exteriorizează rezultatul imaginației stimulată de mareția Dunării. Consensul cromatic întregește unitatea dintre arborizația plantei și smaraldul apei care o îmbracă.

Katarina Djordjević: „Amestecă” pământul, apa și cerul cu viața, iubirea și patosul locuitorilor din preajma Dunării startând imaginația privitorului să-și armonizeze existența cu a acestora.

Filip Ristić: Aceiași locație, același peisaj în care imaginea de ansamblu este fragmentată în forme cu margini și unghiuri drepte. Reuniune plastică a spațiului cu timpul la Berzeasca în albastru, verde și munte…

Duska: Efigie insolită, abstractă, suprarealistă în albastru efervescent ce exprimă joncțiunea dintre pământ și apă materializată în buclă/meandră/cot/ansă, cer și Dunăre…

Marcel Lupșe: Lucrare în continuarea albumului ”DESCÂNTEC”,  autorul folosește simbolurile florale îndelung exersate și ne oferă o mostră din ierburile de leac pentru trup şi suflet-veritabilă pledoarie plastică despre lumea vegetală, congenere cu noi la trecerea/petrecerea prin/în timp.

Michaela Suranka: Concept în tridimensional și limbaj abstract, joc de planuri și volume, exprimă preponderența imaginarului în raport cu realitatea locației = Berzeasca 2022.

Ana Miljković: Fără repere temporale şi de apartenență topografică, lucrarea conturează o sensibilitate expresionistă în registrul sobru al revelației vagi. Este Dunărea văzută de sus, la Berzeasca.