Simona Ionescu / Redactor Șef

Situația critică continuă. Vine și valul cinci. Urmează două luni grele pentru români

Situația critică continuă. Vine și valul cinci. Urmează două luni grele pentru români
Apariția valului cinci nu e exclusă, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Și în presa din Sua a fost avansată această idee. Care e motivul.

Sezonul rece duce la transmiterea comunitară și îmbolnăvirea mult mai repede. Valul cinci nu ne ocolește.

Situația critică continuă. Vine și valul cinci. Urmează două luni grele pentru români

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță dă vestea pe care nu și-a dorit-o nici un român. Acesta spune că sezonul rece face ca numărul cazurilor de coronavirus să crească din nou, pentru că este favorizată transmiterea comunitară.

Drept urmare, Valeriu Gheorghiță nu exclude să ne confruntăm și cu valul cinci al pandemiei de coronavirus. Mai mult, acesta spune că și Marea Britanie are parte acum de o creștere a numărului de infectări și, în plus, s-a descoperit și o nouă mutație a variantei Delta.

„Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise”

”În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin.

Iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a spusValeriu Gheorghiță, potrivit DIGI24.

„Suntem într-o perioadă de platou”

Pe de altă parte, Gheorghiță afirmă că urmează două luni vitale pentru români, dar și pentru sistemul medical care nu mai poate face situației. ”În perioada următoarelor două luni, situația epidemiologică ar trebui să se liniștească, să se echilibreze. Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii.

Și cât de mult va crește rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt. Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri.

Pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a mai spus acesta.

Sursă foto: digi24

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre