Simona Ionescu / Redactor Șef

Șoriciul, vedeta de pe masa de Crăciun. Comoară culinară, dar un real pericol

Șoriciul, vedeta de pe masa de Crăciun. Comoară culinară, dar un real pericol
Nu lipsește de pe masa de Crăciun, fiind așezat cu cinste de gospodine alături de alte preparate tradiționale. Dar nu putem oricât șorici dorim. Iată de ce.

Sunt rari cei care nu văd în șorici un produs cu adevărat fantastic. Și, totuși, nu toată lumea ar trebui să-l mănânce.

Șoriciul, vedeta de pe masa de Crăciun. Comoară culinară, dar un real pericol

Sursă importantă de compuși esențiali pentru buna funcționare a organismului, șoriciul, spun specialiștii, nu este recomandat persoanelor care vor să-și păstreze silueta sau celor care țin cură de slăbire. Desigur, o bucățică nu dăunează nimănui, dar fiți atenți, pentru că orice exces se va vedea imediat pe cântar.

Potrivit specialiștilor, 100 g din acest produs conțin 30 mg calciu, 11 mg magneziu, 85 mg fosfor și 127 mg potasiu și 61 g proteine, dar și 31,3 g grăsimi. Asta înseamnă 544 calorii, dar zero fibre. Consumat însă cu moderație, șoriciul este bun pentru funcționarea inimii, datorită acidului oleic conținut, același compus care se află și în uleiul de măsline. Pentru că e lipsit de carbohidrați, poate fi folosit și de cei care suferă de diabet, întrucât nu le va crește nivelul glicemiei.

Sprijină funcția cerebrală

Tot șoriciul este cel care menține sănătatea oaselor și a articulațiilor, ajută la reglarea absorbției glucozei și previne retenția de apă din organism. Dar nu trebuie să consumați o porție mai mare de 50 de grame. Șoriciul nu este recomandat celor cu hipertensiune arterială și colesterolul mărit.

Greu de digerat

Pentru că e greu de digerat, șoriciul se recomandă să fie consumat simplu sau în combinații sănătoase și slab calorice. Specialiștii spun că șoriciul face casă bună cu avocado, varză albă sau roșie, salată verde, salată de hrean sau ghimbir, spanac, usturoi, roșii, ridichi, ardei gras. De asemenea, merge perfect cu murături sau ceapă roșie, fie crudă, fie marinată.

Consumați șorici de la porc crescut doar în condiții ecologice

Fiți atenți de unde achiziționați șoriciul. Un produs sănătos trebuie să provină de la un porc crescut în condiții ecologice. Cel din magazin poate conține glutamat monosodic, un aditiv care poate conduce la probleme de sănătate precum dureri mari de cap, probleme hepatice, indigestie sau probleme pancreatice.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre