Sparanghelul este supranumit ”hrana regilor”. Nemții îl mănâncă, românii nu prea

Sparanghelul este supranumit ”hrana regilor”. Nemții îl mănâncă, românii nu prea
Noi nu avem sparanghel în bucătăria românească şi e greu de acceptat, dar nemții, austriecii și alții sunt mari consumatori. Este și gustos, dar are și o mulțime de alte beneficii pentru sănătate.

Măcar câte un firicel de sparanghel în fiecare zi, ar fi minunat, spun nutriționiștii. Vine cu un plus de magneziu care îi ajuta în fixarea calciului în principal, are vitamina K și poate să trateze chiar și mahmureala.

Sparanghelul poate fi fiert, înnăbușit, sote, la grătar, murat sau servit rece. Poate fi un aperitiv plăcut sau o completare pentru salate, mâncăruri de legume. Poate fi, gratinat, făcut piure, utilizat pentru supe și sufleuri.

Sparanghel este supranumit ”hrana regilor”

Regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, leguma căpătând astfel titulatura de „hrana regilor”, trebuie să aflăm şi noi de ce este atât de apreciată această legumă.

  • Sparangelul este bogat în vitamina K, care ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase, prevenind astfel osteoporoza şi osteoartrita.
  • O altă substanţă din sparanghel numită inulină este extrem de benefică în dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, făcând astfel digestia un proces mult mai uşor.
  • Tot sparanghelul poate uşura simptomele mahmurelii, după o noapte de alcool în exces, prin acţiunea protectoare a aminoacizilor şi mineralelor asupra celulelor hepatice.
  • Asparagina, un alt compus din sparanghel, are efect diuretic, deci ne ajută să eliminăm toate toxinele şi sarea în exces din organism, creşte rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea normală a ficatului.
  • De asemenea, sparanghelul are efecte benefice şi asupra tractului urinar, prevenind infecţiile şi apariţia pietrelor la rinichi.
  • Per porţie, sparanghelul conţine aproximativ 288 de miligrame de potasiu, recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grăsimea de pe abdomen. Trei  grame de fibre care îmbunătăţesc digestia, are doar 40 de calorii, 0 colesterol sau grăsimi, deci poate fi inclus în orice dietă de slăbire. Potrivit specialiştilor americani de la UCLA, sparanghelul este leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere.
  • Sparanghelul este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante care menţine pielea tânără şi radiantă, ca la 20 de ani.
Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp