Simona Ionescu / Redactor Șef

Spectacol pe cer. Cum s-a văzut cometa Neowise pe Muntele Mic

Spectacol pe cer. Cum s-a văzut cometa Neowise pe Muntele Mic
Să vezi o cometă e, categoric, un eveniment pe care poți să îl ai uneori, o  singură dată în viață. Noaptea trecută mai mulți „fericiți” au avut această șansă.

Cometa Neowise a fost vizibilă noaptea trecută, cu ochiul liber, pe cerul de la Muntele Mic. Cei care s-au aflat în zonă povestesc că fenomenul a fost unul cu adevărat magic. Fotografiile realizate sunt speciale, după cum puteți vedea. La data de 3 iulie, cometa a atins cel mai apropiat punct de Soare din orbita sa.

Neowise început să se depărteze de Soare şi acum se deplasează spre Pământ. Momentul în care steaua căzătoare va fi cel mai aproape de Terra e data de 22 iulie. În emisfera nordică, în intervalul 14 – 19 iulie, cometa este vizibilă cu ochiul liber în jur de o oră și jumătate după apusul soarelui.


Oroare. CEO decapitat și dezmembrat în propriul apartament

Soțul lui Kim Kardashian și-a depus candidatura pentru președinte al Statelor Unite


„Bazându-ne pe semnătura sa cu infraroșu, putem spune că are în jur de 5 kilometri lungime, iar nucleul său este acoperit cu particule întunecate rămase în urmă de la formarea sa în apropiere de nașterea Sistemului nostru Solar, acum 4,6 miliarde de ani”, a explicat  Joseph Masiero, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Cometa Neowise, arată specialiștii, se află la o distanță de peste 100 de milioane de kilometri. Luminozitatea sa este produsă de particulele și gazele din jurul său, care sunt luminate de Soare.

Imagini interesante cu cometa au fost surprinse și la Păltiniș. De asemenea, Cometa Neowise a fost fotografiată deasupra sanctuarului de la Stonehenge şi în alte locuri ale lumii, în timp ce a străbătut cerul cu coada sa impresionantă. Corpul ceresc este cel mai luminat din emisfera nordică a Terrei, în ultimii 23 de ani.

Cometa Neowise este, dintr-un anume punct de vedere, cea mai „tânără” pe care o cunoaștem, deoarece ea a fost descoperită abia la începutul anului. Nucleul cometei a fost format în urmă cu 4,6 milioane de ani, spun astronomii. Corpul ceresc va fi vizibil din nou abia peste 7.000 de ani. Cometa este vizibilă şi din România, deocamdată la ora 3,00 dimineaţa dar în curând va putea fi văzută şi după ora 22:00.

Sursa foto: Constantin Duma, Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre